Wednesday, May 2, 2007

Update: Anak-anak

Wajah dua beradik yang kena chicken pox, seorang muka malas, seorang lagi terpejam mata

Aqil dan Alia masih lagi belum sembuh dari chicken pox. Nasib baik juga mereka tak demam teruk. Badan Aqil panas bila menjelang malam, Alia pulak, bila masuk waktu nak tidur ajer, mulalah dia merengek. Abid pun sama. Walaupun dia belum terkena, malam tadi dia buat pasal, tak tahu kenapa, asyik mengamuk aje. Aku masih berharap Abid tak terkena sekali. Dia masih menyusu badan sepenuhnya, harap2 dapat menjauhkan jangkitan chicken pox tu daripada dia.

Air kelapa muda kami tak dapat cari, biasa ada. Aku cuma beri mereka minum coconut juice yang dalam tin tu. Harap2 khasiatnya masih sama. Lain2 aku sapu dengan calamine lotion ajerlah. Alia punya macam tak keluar habis aje, Aqil memang dah penuh satu badan. Apa pun aku berharap mereka cepat sembuh dan dapatlah Aqil ke sekolah semula. Masalahnya, member tak excited pun nak pegi sekolah balik. Dia lagi suka duduk rumah...sabor ajerlah. Dibawah ni gambar terbaru Abid. Tengah belajar bermain dengan kamera aku ni, tapi masih tak pandai nampaknya. Abid sekarang ni ada hobi baru. Suka bermain dengan air liur dia. Beriya2 dia bersuara sampai berbuih2 mulut dia. Siap buat belon besar lagi...huhu. Lagi banyaklah rambut aku ni gugur....

Terima kasih atas ucapan dan komen kawan2 pada entri saya yg lepas. Terima kasih yer..

Oklah, sehingga di lain waktu...salam.

24 comments:

blackpurple said...

Alahai, kesiannya Aqil dan Alia ..

Di sana ada ke pokok mambu / nim melia indica..?

yus said...

blackpurple pokok mambu tu pun saya tak kenal mcm mana BP..:D, ni daun semambu tu kan?

Mama Sarah said...

awat hari ni blog yus tak de header? yus ni tak habis2 godek html!

kesian pulak tengok anak2 tu kena chicken pox. (harap kami tak kena di sini)

yus said...

mama sarah erkk, sebenarnya saja nak letak template yg pernah yus letak dulu, kalau nisak perasanlah, template td yus pernah guna sebelum ni, tapi kansellah..hihi, guna yg ni balik.

Memang tgh musim ni, semua kawan2 di balfour ni dah kena, keluarga kami mcm penutup..harap2 tak menjangkit ke Coventry...

Kak Elle said...

Kesian nya tengok abg and kakak kena chicken pox...kat my clinic pun ada juga patients with chickenpox mungkin worldwide spread ni.

MULAN said...

kesiannya.. sini pun tengah hebat chicken pox.. hope cepat baik tu..

faizabelle79 said...

Yus...cerita pasal chicken pox ni..teringat masa enam tahun lepas di mana saya juga mengalaminya...2 minggu sebelum hari nikah dan sanding saya!!!!....kelam kabut mak saya cari ubat nak cepat keluarkan campak tu..haha

Nasib baik sempat baik sebelum hari kawin ...tapi ada effect juga kat muka saya..tapi mujur mak andam pakaikan makeup tebal2..x nampak sangat bekasnya...hihihi...lucukan tapi mmg mendebarkan lebih2 lagi masa tu org nak pelamin...!!!

Ajzie said...

Moga Aqil n Alia cepat sembuh ok..

Abid mula bubbling. rambut ibu Abid mula gugur..hihihi.. Biarkan aje Yus bagus tuh..dia tgh pratice nak mulakan pertuturannya itu..

p.s
No flash kalau ambil jarak dekat/macro.. cantik mata dia...

juwaidah said...

Semoga anak-anak kita sama-sama cepat sembuh hendaknya.. Amin..

oldtown~Smell the Roses said...

Harap2 cepat sembuh ye anak2!heheh..Sofiya dulupun harapkan calamine losyen je...insyaAllah, ok nanti.

RaFFLeSiA MeRaH said...

siannyer bebudak 2 org tu, muka comey jadi comot la pulak...takperla yus, lelame okla tuuu, tapi jgn bagi diorg mkn kicap time skrg ni, org kata kicap tu susah nak ilang kesan parut....kalo dah ok skit nanti, letak lendir daun lidah buaya, tu elok nak ilangkan segala parut...

minnie said...

Kak Yus,
Kesian tgk muka budak-budak tu.. Tapi mengikut mak saya, lebih elok kalau kena masa kecil dari dah besar.. Lebih menyakitkan.. Macam saya, saya kena masa dah kerja.. Yang pelik tu, masa tu kami 4 beradik kena serentak sedangkan kami berada di 4 lokasi berlainan.. Bila dah sakit, mak suruh semua balik.. Berkumpul la 4 beradik kat rumah mak kena campak... pening mak menjaga kami...

Kak Lady said...

Yus...ada anak2 kalau kene chicken pox ni diorang meragam...ade yang baik2 aje...hope diorang akan cepat sembuh...sian tengok muka alia tu...sedih aje nampaknya...eheheh

Kak lady terlepas entry sebelum ni...so harap masih tak terlewat unutk mengucapkan...Happy anniversary buat Yus dan suami semoga kekal bahagia hingga akhir hayat bersama anak2 tersayang

razlizahazleen said...

alalalal..ciannye alia ngan aqil..jgn buas2 tau,cian mama dah gugur rambut byk tuh..hikhik..

kak yus,saya terlewat baca entry akak..aper2 pun hepi anniversary.. semoga berkekalan ke akhir hayat..

13may said...

alahai...kesian betoi...

kakLuna said...

wah tgk gambar kahwin kakYus..mmg sama cantik sama padan...patut la anak2 comel belaka..

ni,kalau chicken pox kat mesia ni buleh la mandi dgn air daun salang (x sure nama ni betul ke tak,tp buh dlm kolah air)

akirasuri said...

ala. ciannya alya dengan aqil. he he he. moga cepat sembuh ek.

Mazudi said...

kesiannya kalau anak anak kena chicken pox ni.
Harap harap dua dua dah start sembuh.

bunga rampai said...

Salam,

Alahai, kesiannya anak-anak Yus yang comel tu...

Moga cepat sembuh.

Sastri said...

kalau arwah great grandma sas dulu, dah dekat maghrib dia akan panggil untuk bertangas, pastu selain minum air kelapa, badan ni disapu dgn airnya... dah laa tak leh mandi... tensennnn... hopefully, these 2 cute kids get well soon...

yus said...

kak elle mungkin juga kak, worldwide spread ni..

mulan sana pun ada juga yer, betullah kata kak elle tu kan..

faizah ye ker, takpe, bahagia pun faizah sampai skrg kan...kalau yus pun sure berdebar, sudahlah berdebar nak naik pelamin, kena chicken pox pulak..

ajzie nampak dah semakin pulih ajzie, cuma Aqil ni, bila benda tu pecah, mulalah dia melalak..sakit kata dia.

p.s: ooo tak payah flash ker bila jarak dekat tu, yus dah cuba utk gambar terbaru di atas..thanks kak azi..

juwaidah yer moga mereka semua cepat sembuh..InsyaAllah

yus said...

nani mmg harapkan benda alah tulah, mana nak cari daun2 tu semua..

rm mereka berdua mmg tak suka mkn kicap kak, lidah buaya pulak..mcm2 petua yus dapat ni..terima kasih, mana nak cari pun tak tahu tu..huhu

minnie betul tu, kecik2 kena lagi cepat parut tu hilang kan..

kak lady alhamdulillah mereka tak banyak ragam, sekali sekala ajer kak..

terima kasih untuk doa akak buat saya dan suami..:)

liza tulah, dah gugur ni, jgn sampai botak dah ler..huhu

terima kasih

yus said...

13may semua org pun pasti kena chicken pox ni kan, sama ada masa kecik atau dah besar, alhamdulillah mereka tak banyak ragam

kak luna hehe..ye ker? alhamdulillah

daun salang? baru first time dengar...manalah nak cari kat sini..:(

akirasuri dah makin ok tu akira..

mazudi alhamdulillah, semakin baik

bunga rampai dah tak comeyy dah ekk??..:D alhamdulillah dah beransur pulih

sastri bebudak ni smlm yus mandikan jugak, dari hari sabtu tak mandi, yus tgk pun rimas. Kalau setakat lap tu, tak jln..lasak gak mereka ni walaupun tgh sakit..:D

cikdinz said...

sian nye kena chicken pock.
kat sana takde air kelapa ye yus.
nnt aku kirim lah kelapa kat sana. ok taks...