Friday, May 4, 2007

Manusia , Malaikat , Syaitan ...

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu ...
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah...
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? .

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. .
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? .

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?

Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. .. (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah,berpalinglah dari jalan itu ..
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu...

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda - Patutke aku biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox aku.
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (Forward info ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sibuk2

Nota sisi: Aku dapat info ni melalui e-mail. Aku rasa perkara ni adalah untuk peringatan kita bersama yang selalu lalai dan lupa macam aku.

Di bawah ni pula gambar hasil dari percubaan aku menggodek2 kamera aku ni. Idea dan panduan dari seorang teman blogger . Ok ker ni ekk? (Pertanyaan untuk cikgu saya itu). Nanti nak cuba lagi.... masih belum berjaya ambil seperti yang hati ini inginkan (saja suka-suka mengisi masa terluang).Ini adalah gambar dandelions di halaman belakang rumah aku....




Nota kaki: Semalam sebenarnya aku pergi mengundi. Nantilah aku cerita pasal mengundi di UK ni.

Sehingga di lain waktu....salam

12 comments:

happyirfa said...

kak yus..
kat uk kena ngundi jugak kot?
saya x pernah gi ngundi..daftar pun tidak..(jgn cakap kat org)he he..cantik gambar bunga tu

yus said...

irfa ha'ah, sejak duduk sini dah 4 kali mengundi..hihi

Sikenit Comel-AminBakish said...

canti kak, kalau dapat sharp lg objek tu lg cantik.. :)

Kak Lady said...

Cantik gambar2 tu...cuma kene sharpkan lagik...lama2 nanti pandai lah kan?

Thanks for sharing the email dengan kengkawan blogger....moga kita sama2 mendapat ganjarannya...Insyaallah

yus said...

aminbakish guna kamera kecik jer, tak tahu mcm mana nak bg sharp..hihi

kak lady yus masih mencuba2 kak, bukan nak serius pun, main2 ajer ni..mmg tak pandai sgt pegang kamera sebenarnya..:D

Mama Sarah said...

amboiiii bukan main lagi bunga2 itu berposing ya. dapat masuk dalam camera yus :)

cantik lah!

juwaidah said...

Yus,
Saya daftar nama jer.. mengundinya tak!

p/s: cantik blog ni ada gambar rama-rama..

Ajzie said...

Adehhh yus..azi ajar apa yg azi tahu aje..digital biasa ok ler...

Cantik bunga kuning yg pertama tuh.. Azi suka.. kalau buat sedikit creation di Photoshop tentu lagi malatopp..hihihi


P.s
Dandelion Yus tuh pokok nya tinggi ker? hihihihi..sajer jer sakat yus..hihihihi

Sastri said...

Terima kasih atas peringatan tu Yus... :D cantik gambar2 yg diambil dari dekat tu... yg kuning tu sangat terang warnanya... :D sas baru sekali turut mengundi... :p

~yus~ said...

mama sarah hihi, mcm perli jerk.., apa pun yus suka sgt gambar2 yg babah ambil, mmg cantik..

juwaidah yus ni entah ler kenapa, rajin pulak pegi mengundi tu..hehe

ajzie betul apa..:)

ha'ah ajzie, tinggi..hehe..kelakar bila ingat balik

sastri kalau di Malaysia pun yus baru sekali mengundi..:D

Mama Sarah said...

YUS! tak perli langsung. Seriously, saya suka. (sampai tahap jealous gitu... hihi...)

Babah pun puji tau!

~ yus ~ said...

mama sarah terima kasih, yus pun gurau ajerlah..hihi.

amatur mcm yus kira oklah ekk, dgn hanya guna kamera kecik jer tu..:D

apalak nak jeles, mama sarah punya gambar lagilah yus jeles...:)