Sunday, May 6, 2007

Pukul 2.30 pagi....

Hari Ahad; waktu: 2.30 pagi
Lokasi: Dalam bilik bersama laptop

Apa yang nko buat ni yus?? Aku sebenarnya tengah tunggu Subuh. Masih belum tidur dari tadi. Anak-anak semua sudah lama di buai mimpi. Suami tersayang kat bawah sedang mengisi perut. Pagi-pagi ni lapar agaknya dia, belum juga masuk tidur, masih berjaga untuk menyudahkan tesisnya.

Bila musim panas semakin hampir, inilah yang aku paling tak suka. Waktu siang semakin panjang, panas mula menyinar. Memang seronok, waktu macam nilah boleh sidai kain kat luar, boleh bermain-main di luar lebih lama. Kalau nak berjalan pun lebih selesa. Tapi yang tak sukanya waktu Subuh terlalu awal. Kalau macam hari ni, 2.43 pagi dah Subuh, pukul 5.30 matahari dah keluar. Selalu ajer aku terbabas waktu Subuh tu. Isyak pulak pukul 11 lebih baru masuk. Nak tunggu Isyak biasa mata dah mengantuk. Dugaan sungguh. Nak selamat, kenalah tunggu hingga Subuh baru masuk tidur.Kalau tidak, alamat Isyak dan Subuh dalam mimpi. Nasib juga sejak aku di sini, belum pernah lagi menempuh bulan puasa di musim panas. Kalau tidak lagi berat dugaannya, nak menunggu waktu berbuka dan maghrib pukul 9.30 malam. Masa tu imsak dah pukul 3 pagi rasanya. Boleh ker aku tahan macam tu?

Kalau dugaan yang sekecil ini pun engkau dah tak boleh nak hadapinya yus, di akhirat nanti bagaimana pula? Ya Allah Ya Tuhanku, kuatkanlah imanku, berikanlah aku kekuatan untuk menunaikan perintahMu, semoga aku tidak lalai untuk melaksanakan segala suruhanMu..Amin.

Lagi gambar bunga di halaman belakang rumah aku. Gambar di ambil petang tadi pukul 7 petang sewaktu aku nak mengangkat kain di jemuran.

18 comments:

zino said...

puas le berjaga kalau macam tu.. tidur sekejap je pulak.. bila dah biasa tak ada masaalah le kot

Sastri said...

titun sat je la ek Yus... kena nap ptg2 kalau camtu... :D

akirasuri said...

kak..
tukar cat rumah lagi ek :P

oh oh..tesis suami akak dah siap ek..beshnya :)

faizabelle79 said...

Yus..cantik rumah baru ni..cerita nampak..

mmg subuh masuk awal sekrang ni..lebih2 lagi semakin hampir ke musim summer..satu lagi susah nak tidurkan budak2..mereka kata hari masih siang lagi..belum malam...haha

Kak Elle said...

wah yus rajin menukar template baru...ni asal nak tunggu subuh eh?betul tu hari nya panjang kalau bulan ramadhan pose pun panjang kan?

~ yus ~ said...

bro zino ha'ah, bila siang panjang ni, memang mcm2 boleh buat, mula2 tak biasa juga, lagipun bukannya sepanjang tahun mcm tu, bila tiba jer, masa mula2 tu mmg selalu gak ler terbabas...:D

sastri hihi, ha'ah, mmg kalau dpt cover tidur siang tu, best ajer..kihkihkih

akirasuri tgn akak ni gatal jer nak cat rumah. Yg sebelum ni template classic, ni tukar pada tempate new blogger ni, baru boleh nampak label tu kan..

ooo, skrg ni tgh di peringkat akhirlah, dah berapa kali betul tu, asyik kena betulkan selepas supervisor review, doa2kan lah moga cepat siap yer. Untuk akira juga, moga tesis tu dapat disiapkan...

~ yus ~ said...

faizah cerita ker ceria tu ?? ha'ah, samalah, suruh mkn malam pun dia kata belum gelap lagi..

kak elle kalau tak tunggu asyik terbabas ajer kak, dah pasang alarm pun kadang tak terbangun, selalu ajer Subuh Gajah kak...

Ajzie said...

Yus..azi suka gambar ini.. mungkin kalau ada 2 gambar yg sama tetapi dari sudut yg berlainan, tentu lagi menarik...

Yus..gambar2 yus makin malatoppp..

~ yus ~ said...

ajzie iyolah tu....siapa cikgunya kan..:)

tak sempat snap 2 kali pun masa tu, ada cerita di sebaliknya, azi dah tahu kan, cerita biskut coklat dikata darah..hihi

13may said...

sempat lagi amik gambaq...hahha

sarahjiha said...

Yus..
Tak yah tido..terus je gie carboo..summer ni kan carboot start cepat...

lelakhalidah said...

Yus,

dulu masa gie Japan subuh ko 3pg pun selalu babas gak kol 5.30.. biological time dah set mcm tu.. tp nasib baik bukan dok sana lama2 cuma urusan kerja jer..

happyirfa said...

kak yus..
camnerlah kalau plan hubby irfa nak tsfer keje kat sana menjadi kenyataan?mesti irfa akan lalui situasi camni jugak..layan jelah.bukan senang nak dpt pengalamn macam ni..
cantik bunga....

oldtown~Smell the Roses said...

Wah Kak Yus, skin baru lg! Cantik cantik..nampak kemas! Gambar2 Kak Yus skangpun mengancam! Teringin gak nak amik gmbr2 kat blakang umah ni..especially bunga2 kat taman ni..tp takut jiran kata buang tebiat plak Nani ni. Huhu...Blhke?

cikdinz said...

waa... best lah.
ceria jerk...

hanny said...

wah...cerianya warna!!...kat sini lepas subuh selalu tidur balik..ada 2 jam loceng n 2 hp yang ada alarm...sedia utk bangunkan time solat subuh...

Mama Sarah said...

semoga Yus dan keluarga dilindungi Allah selalu. dapat juga kita merasa solat di lain-lain waktu kan?

Kak Lady said...

Yus...masa kak long akak duduk di London dulu...sua kata suka bayar puasa musim sejuk..hehehe...dia kata masa puasanya pendek...

Gambar tu terang ye...siap nampak bulu-bulu daun yang halus tu...pandai yus....