Wednesday, June 21, 2006

Perjalanan ke Manchester - Menziarah Ahmad Bukhary

Aduh!!! Malasnya nak update blog. Tapi nanti takut bersawang pulak. Hmmmm dgn kerenah anak2 ni, terasa sibuk jer hari2. Entah apa2la yg disibukkan tu ek.

Oklah. Kita cerita mengenai perjalanan kami sekeluarga ke Cheetam Hill Manchester, ke rumah sahabat suami yg sama dari Kuittho pada hari Sabtu yang lepas (17/6/06). Beliau dan isteri baru mendapat anak pertama 2 bulan yg lalu. Dah 2 bulan, barulah kami berkesempatan melawat. Tahniah untuk mereka berdua di atas kelahiran putera sulung yang di beri nama Ahmad Bukhary bin Ahmah Mujahid. Comel..macam muka mamanya.
Perjalanan ke Manchester kali ini, kami ikut jalan lain dari biasa. Kata abang, pemandangan di sepanjang jalan cantik. Kami ikut Glossop, jalan nya agak berbelit2. Orang sini panggil Snake Pass. Tapi memang betul, kawasan sekitar memang cantik. Kami sempat singgah di Castleton. Melihat pemandangan yang menghijau di kelilingi dengan bukit-bukau dan gunung-ganang yg cantik. Sungguh indahnya bumi ciptaan Tuhan. Sempat juga berehat di kawasan rehat berdekatan sambil menikmati bekalan yang di bawa. Heheh..kemana2 pun bawa bekalan..maklumlah lapar sokmo. Sila lihat slide di bawah untuk turut menikmati kehijauan bumi di sepanjang perjalanan kami.




Kat tempat kami berehat ni, ada tasik yang cantik. Tak tahulah tasik buatan ker tasik semulajadi. Sambil makan dan berehat2 tu, ada sekumpulan itik datang. Anak saya Aqil memang pantang tgk burung atau itik. Mesti sibuk nak mengejar. Mulalah dia dok sibuk beri itik tu makan biskut. Tapi, si Alia...punyalah penakut. Mula2 macam berani, ada hati gak nak pergi dekat. Bila itik tu datang dekat, punyalah menjerit. Kelakar pulak ingatkan muka dia balik. Memang nampak sangat dia takut.Bila abang pegang, ada hati gak nak tengok itik tu semula. Haha..Alia..Alia. Di bawah ni slide gambar2 itik tu, dan rupa Alia yang takut.




Selepas daripada tu, kami meneruskan semula perjalanan ke Cheetam Hill. Masa kami sampai, lebih kurang pukul 4 petang, tuan rumah takde di rumah....tapi isteri dan ibunya ada. Lepas 1/2 jam barulah sahabat abang balik. Ada urusan projek. Rajin saudara Mujahid kita...hehe. Dah lama tak jumpa kawan lama, banyak jugalah yg kami bualkan. Abang biasalah, mesti cerita pasal research masing2. Maklumlah, kami datang dulu pun lebih kurang sama.Dapat juga menjamu juadah yang disediakan oleh tuan rumah....terima kasih kepada mama tuan rumah kita ni. Mamanya masih di sini, menjaga cucu pertamalah katakan. Hujung bulan ni akan pulang ke Malaysia.


Inilah dia Ahmad Bukhary Ahmad Mujahid. Comelkan.

Kami bertolak untuk pulang semula ke Sheffield lebih kurang pukul 6 petang. Abanglah nak mengejarkan untuk main bola bersama2 kawan2 nya petang Sabtu tu. Konon star postgrad..hehe. Sampai rumah pukul 7.15ptg, solat, terus lah dia main bola. Cakap pasal bola ni teringat pulak England main malam tadi. Hai...geram ajer tgk England main. Masuk separuh masa kedua, macam kelam kabut. Dengan si Owen yang tercedera tiba2 lak di awal permainan. Gelihati juga dengan gelagat si Rooney bila dipanggil keluar padang. Geram agaknya sebab tak dapat menunjukkan permainan yang baik. Nasib England menang. Oklah tu, seri dgn Sweden, berbanding dah lama tak pernah menang dgn diorang sebelum ni.

Teringat pulak gambar Aqil bersama patung Rooney di ASDA Sabtu tu. Punyalah jakun anak saya sorang ni suruh tangkap gambr tak mahu. Jadilah gambar dia ntah apa2 di bawh ni. Heheh.Nak upload gambar tak boleh lagi. Jadi buat slide lah...selalu sgt tak boleh nak upload gambar blog ni. Apsal ntah.



17 comments:

FaEzHussain said...

Puan Yus,
Lawa la nampak blog ni.
rasa cam nak decorate lain blog kita tu, tapi sekarang ni masa agak terhad.

nak resepi kerabu kacang botol tu, nanti kakfaez masukkan dlm asap dapur. tungguuuuuuuuu.

ainn said...

akak, rajin2la masukkan gmbr kat uk tu yer.. tatau bila dpt pegi, dpt tgk gmbr pun jd la..hehe

Zakiah said...

best la scenery tuh. Hai...syoknyer dier kat sana. Sini padang pasir ajer...

England main ok la dr main dengan trinidad hari tuh. Kali ni Crouch tak masuk campur. Jadik umpan ajerk. Tapi sedih ah owen tetiba lak terpeleot. aper la owen.

yus said...

kak faez,
decorate....jgn tak decorate..hehe.

OO hari tu tu kerabu kacang botol ker??Ingatkan kacang panjang, tapi nnti nak tau resepinya.Memang sedap.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ainn,
Kalau ada jln2 boleh ler masukkan gambar..hehe. Akak ada letak banyak gambar pada n3 Jalan-jalan di UK. Tgklah kat situ..gambar yg lama2.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
zakiah,
Sana padang pasir ker??? Tapi cantik jugak kan.

England main smlm mmg better dari main dgn trinidad haritu. Cuma tak puashati dgn diorang punya defend. Kalau tak sure menang.

azl said...

kalau jumpa mujahid lg, kem salam kat dia dan family. wah.. jalan-jalan lagi.

ontahsapo said...

MU dah nak tukar sponsor utk jersi dia, takder sale ker stok lama..?.hahahhahahah

Mamamanja said...

salam kenal kak
waaaaaaa bestnya jalan2 kat obersi

Wilhelm~Achtzehn said...

Wahhhh seronok nye dia jln2.. Husband kita ada class..last Sat and this coming Sat.

Mama Sarah said...

rooney tu muda lagi agaknya. sempat lagi nak temper baling kasut. teringat zaman beckham muda belia dulu. pun lebih kurang camtu jugak, tak ke?

i ni dengki tengok orang anak kecik jalan2. kalau i memang 'sorry' nak jalan ular belit tu. bukan anak yang nangis. tapi mak dia yang nangis.

Izhal said...

Hello Puan Yus... akhirnya update juga ye :D

yalah,comel la ahmad bukhari tu...

pemandangan sana hijau lembut... syok wooo...

itik tu panggang sdap heheh...

yus said...

azl,
InsyaAllah..entah bila lagi nak ke sana. Biasalah..hujung minggu bawak jln2... bukan every week pun.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ontahsapo,
Tak tahulah ada sale ke idak. Jejak kaki ke Stadium MU tu pun sekali jer...masa first year dulu. Husband saya bukan MU fan...dia minat Liverpool.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
mamamanja,
salam kenal dari saya juga.

yus said...

ajzie,
kami di sini biasa hari sabtu dan ahadlah kalau nak berjalan pun. Hari lain pukul 8 mlm biasa baru husband sampai rumah.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
mama sarah,
tulah orang muda ni cepat naik darah. Lama2 nanti oklah kot.

Saya ni pun kadang ,malas juga nak berjalan dgn kerenah diorang tu, tapi digagahkan juga...hihi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
izhal,
semua baby pun memang comel kan.

Itik tu kalau boleh di tangkap memang sedap buat panggang..hahaha.

Wilhelm~Achtzehn said...

Yus, sini nak jalan Ahad, kedai semua tutup..mmg hampehhhh. Kalau nak jln2 better jgn datang German... Fening kepala nanti..

yus said...

Ajzie,
sini Ahad pun tak banyak kedai bukak. Supermarket pun tutup pukul 4. Tapi sbb ada carboot, so..Ahad jln carboot lah. Sini tak mcm kat mesia kan. Pukul 10 mlm pun ada lagi kedai bukak...kalau kat KL tu meriah jer. Sini pukul 6ptg pun dah sunyi jer.

Lan Rambai said...

Wahai orang tanjung Minyak.... kirim salam kat peminat liverpool tu ya hahaha... Anak aku pun nama Aqil lah... Aqil ko ni nakal tak? Aqil aku nakal gila-gila hahaha.

yus said...

lan rambai,
ye orang bukit rambai....anak saya Aqil pun nakal yg amat. Tak dengar kata, asyik nak ketuk adik dia aje..sabor jerlah..hihi.

Syikin said...

yus..akak baru jenjalan k blog kawan2 mlm ni..rehat jap.letih pun ya..minggu depan nak jumpa supervisor lagi..


bestnya jalan2..:)