Tuesday, June 13, 2006

Cerita aku dan bas

Cerita 1
................
Cerita ini berlaku beberapa bulan yang lepas. Setiap pagi, aku akan menaiki bas ke tempat kerja. Aku masuk kerja pukul 6 pagi, jadi seawal pukul 5.45 pagi, aku dah keluar dari rumah untuk menunggu bas. Pagi itu aku naik bas seperti biasa ke tempat kerja. Tapi tak tahulah apa yang aku khayalkan, bila sampai ke destinasi,aku tak tekan loceng pun untuk berhenti di situ. Bila saja bas itu lalu di situ, baru aku perasan. Tetiba, ada makcik tua tekan loceng untuk berhenti di hentian yang seterusnya. Aku pun ikut bangun untuk turun sekali. Dalam masa tu, terdengarlah suara2 dari belakang..."She supposed to stop at the stop before this did'nt she?"........"Aaaah, ye makcik, tapi kenapa aku tidak??".Terpaksalah aku berjalan jauh sikit ke tempat kerja hari itu.
Cerita 2
................
Cerita ini berlaku beberapa bulan sebelum cerita 1. Kalau dah ke tempat kerja naik bas, balik pun samalah ye tak. Untuk balik ke Darnall, aku kena ambil bas no. 52. Hari2 dah aku buat begitu, sehingalah pada satu hari, sambil tunggu bas tu, aku baca suratkhabar. Tak berapa lama kemudian datanglah bas no.52. Aku terus tahan, dan naik bas tu. Entah apa berita dalam suratkhabar tu yang aku dok asyik baca, dalam bas tu aku duduk di tempat yang strategik, aku teruskan membaca, tak pandang kiri kanan dah. Sampai kat depan satu supermarket, aku terperasan sesuatu...."Eh, tak pernah pulak bas ni, lalu depan ni. Kenapa dia lalu sini pulak?" dalam hati jer tu. Tapi, sebab dok pikir, mungkin ada betulkan jalan, pada jalan yang biasa tu, biar jerlah. Aku terus membaca lagi. Tak berapa lama kemudian, aku tersedar semula, ..."Eh, kat mana ni? Tak pernah masuk pun? Aku salah bas ker? ...Aaah tidak!!!! " Bila ada orang berhenti, aku ikut turun, dah turun tu baru aku tengok balik, bas no. 51 rupanya yang aku naik tu. Bukannya 52.Terpaksalah aku ke bandar semula, naik bas yang betul. Baik2 aku sampai rumah 8.30pagi, pukul 9.15 baru aku sampai hari itu...huhu.
Cerita 3
..............
Cerita ini baru jer berlaku pagi tadi. Aku ni biasalah, bila dah sampai je ke destinasi tujuan, sebelum turun dari bas tu, aku mesti ucapkan "Thankyou" pada pemandu bas tu sambil tersenyum. Hampir setiap hari aku buat macam tu, kecuali mood aku tak berapa baik hari itu. Hari ni pun sama, tapi tak tahulah apa yang aku khayalkan, ingat aku ni kat Malaysia agaknya, aku tak cakap "Thankyou" sebaliknya dengan kuat pulak tu aku cakap...."Terima Kasih Encik". Dengan selamba terus turun dari bas, lepas tu baru terperasan, aku toleh ke pemandu bas tu, dia tengah dok tengok aku dengan mukanya yang sedikit confused.Hahaha..lantaklah, aku cakap benda yang sama, tapi dalam hati, malu juga. Orang lain dalam bas tu..ada dengar ker?? Tak tahulah.

15 comments:

Izhal said...

orang pertama komen adalah IZHAL :)
cerita 1
prihatin betul the usual commuters dalam bas tu...
cerita 2
bahayanya kesilapan metamatik... heheheh...
cerita 3
amalam yang baik dan patut dicontohi... kang balik malaysia teruskan usaha anda...
terima kash untuk cerita2 reality jenaka bas ni :)

Wilhelm~Achtzehn said...

Waduhhh kira ok ler tuh..kalau salah/terlepas bas kat UK..leh gak kita citer2. Kat sini kalau salah bas..mahu fening dibuatnya. 1)Masalah bahasa..Boleh dikira ngan jari yg tahu berbahasa English..Yg lain kena guna jari kalau nak tanya..hihih.2)Masalah masa. bas ada masa kat sini. Even 1minit lambat..mmg jawab kena tunggu lagi 30minit ler.

Anyway menarik kan citer Yus kali nih. leh dibuat panduan kalau nak ke UK nih..

NBK466 said...

Macam biasa ku naik bas no 52 nie...he..he..he... Mmg pernah pun.. Anyhow musti org2 dlm bas tuh dah kenal Yus hingga tahu Yus dah terlepas tempat nak turun. Nasib baik guna PASS...kalau tak rugi jugak beberapa P kan? Nie musti kes teringatkan NEGARAKU sampai cakap BM ngan drebar bas...

oldtown~Smell the Roses said...

Hehehe..sabar je lah! Khusyuk punye pasal, sume bende wak dekk je.

Syikin said...

eh..dlm citer 1 tu, peka ya penumpang2 yg dlm bas tu sapa berhenti kat bus stop mana?

wah..lepas ni tak leh nak khusyuk lagi..nanti terlepas lagi :)

yus said...

izhal,
cerita 1- mereka perihatin sebab pagi2 tu memang majoriti penumpang yang sama.
cerita 2- bukan kesilapan matematik ..tapi kesilapan mata, salah pandang daa.
cerita 3- memang amalan yg baik, saya belajar pun kat sini, mat salleh sini semua mesti say thankyou before turun, pas tu drebar bas tu akan jawab..cha love tak pun daa love...gitulah

yus said...

ajzie,
masa salah bas tu, gabra gak yus kejap, tapi nasib bus stop kat sini ada tulis kat situ no berapa yan biasa stop di situ dan ke area mana..jadi kita boleh check la sebelum patut tunggu di mana.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
saudara nbk,
kalau penumpang waktu pagi tu, yus pun dah cam muka mereka, banyak makcik2 dan pakcik2... majoriti yang duduk area depan orang yang sama. Kalau waktu balik pun, separuhnya yus cam, diorang baru nak pergi kerja kan, memang lah tunggu bas waktu sama hari2.

Ha'ah betul, nasib guna monthly pass, tersesat berapa kali pun, naik jerlah bas lain..sampai, tak perlu sibuk nak bayar tambang lagi. Memang tak pernah bawak duit pun pegi kerja hari2..suratkhabar pun ambik yg dalam bas..free.

yus said...

Nani,
heheh..entah apalah yang yus khayalkan masa tu...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kak Syikin,
Penumpang waktu pagi, time nak pergi tu, kebanyakan orang yang sama setiap hari. Yus pun dah cam diorang nak turun mana....bagi yang turun sebelum yuslah, dan bila bus tu stop ambil penumpang, yus cam juga siapa yang akan naik dari situ. Lepas tu, bila naik jer, one or two yg dalam bas tu akan cakap..morning love. Makcik yang tahu yus turun kat mana tu, memang baik.

bunga rampai said...

Salam.
Dalam bas, luar bas memang banyak kisah menarik...lagi-lagi penumpang bas :)

Yus tak demam bola?

Indah nian pemandangan...

yus said...

BR,
Betul tu...ragam penumpang...macam saya..hihi.

Demam bola tetap ada..mana takde, cuma takdelah teruk sgt. Tapi kalau time England main, boleh perasan, kat office tmpt yus keje tu siap ada memo, sape nak balik awal time england main, boleh mintak cuti balik awal, di benarkan..hehe.

FaEzHussain said...

Puan Yus...
Kakakakak....saya pernah tersasul depan misi cakap melayu kakakak
or
bila bengang membebel dlm BM , mana dorang paham

blackpurple said...

he he he..
Saya dah berbelas tahun tak naik bas.... kalau naik mesti jadi jakun punya... hehehe

yus said...

Kak Faez,
Bila dah tersasul tu buat deekk jer lah kan...hihi
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BP,
Saya pun sejak dtg sini start naik bas semula, kalau di Malaysia..lama gak dah tak naik...mula2 naik bas semula tu, mmg jakun..hahah.

Kak Lady said...

Yus...sejak kawin kak lady lama tak naik bas...dan bila kene naik bas...masa sebelum sampai ke tempat hendak turun....jantung ni macam nak gugur...takut terlepas...tapi selalunya kene jugak...dan begitu jugak dengan cerita no. 2...pernah jugak terkena pada kak lady....hahahha...panik masa tu...

yus said...

Kak Lady, yus pun bila dah lama tak naik bas, bila naik tu ada perasaan yang sama mcm Kak Lady rasa tu. Dup..dap...rasa jantung, tapi sekarang ni, dah hari2 naik kot, jadi tak rasa apalah.

P/s: Cerita 2 tu saya panik gila gak sebenarnya, siap tepon husband kat rumah sebelum cari bus stop nak ke bandar tu...gabra...hehe.