Monday, June 19, 2006

Carboot, Mengemas dan Selamat Hari Bapa

Salam untuk semua bloggers dan pembaca.

Hari ni satu hari yang agak sibuk juga bagi saya. Dari semalam dah pasang niat di hati nak ke carboot. Konon nak bertolak pagilah, tapi tak juga. Pukul 9.30pagi, barulah bertolak dari rumah. Hari ni ke carboot Marshlane ...yang paling dekat antara semua carboot di Sheffield ni. Dah 2 minggu kami tak pergi, terasa besar pulak carboot hari ni. Banyak jugalah hasil tangkapan...hehe. Entah apa2lah yang saya dan cik abang beli. Konon2 belilah apa2 yang patut untuk di beri pada sedara-mara di kampung. Benda2 yang memang tak dapat di Malaysia kononnya.

Sampai rumah dah pukul 12.30tgh. Perut dah lapar. Nasi tak masak lagi, tapi dok sibuk punggah barang2 yang di beli tadi. Saya dan abang mulalah dok asing-asingkan, mana yang milik sendiri, mana yang nak kasi orang. Tapi, semua rasa nak sendiri...hahaahah. Apalah..semua cantik, semua berkenan. Teruk betul. Bila dah asing2kan tu, tengok balik barang2 lain yang telah kami kumpul sebelum ni. Hmmm..rasa2 dah boleh masuk kotak ni. Abang pun memulakan operasi mengemas untuk masuk dalam kotak, saya pula mulakan operasi masak. Hasilnya, dapatlah 3 kotak, satu yang nak di hadiahkan kepada orang, 2 lagi sendiri punya. Aik?? Sendiri punya lagi banyak ker.Heheh..jangan marah ha orang kampung yang baca...jangan risau, ada habuan untuk semua nanti. Apa yang termampu oleh kami. Ni pun bukannya baru permulaan kotak yang dah terkumpul. Dah banyak juga sebelum ni. Memang selalu dah kami buat, bila rasa dah cukup boleh masuk dalam satu kotak, mulalah kami start packing. Buat sikit2 harap2 takdelah terkejar nanti, dgn saya yang nak bersalinlah hujung tahun nanti. Hmmm..boleh ker buat semua tu nanti.

Lepas daripada tu, perut pun dah semakin lapar. Tengok jam dah pukul 3 petang. Makanan pun dah siap, lauk simple jer, ayam masak kicap dan sayur kacang panjang goreng campur cendawan butang. Selera pulak rasa makan...almaklum perut dah lapar kan. Dah selesai semua, naik atas solat, buka blog, ada pulak orang tanya bila nak balik Malaysia? Huhu...kalau boleh esok juga nak balik, dah tak betah tinggal lama2 kat sini. Tapi nak buat macam mana kan...cik abang saya tak selesai lagi kerja2nya. Bila hari minggu cam ni, berjalan2 pulak ek..mana nak siap cepat. Sekarang ni pun, dia tengah dok tengok bola Brazil lawan Australia tu.Tapi cik abang kata, kalau 24 jam menghadap kerja, mahu biol kepala.Saya faham tu, kesian abang. Kadang tu siap tanya lagi dengan saya, cam mana ni, cam mana tu....manalah saya nak tolong...tak pernah belajar pun pasal engineering ni. Satu hapah tak tahu. Sorry yer bang..tak dapat nak tolong.Tolong doa semoga segalanya dipermudahkan jerlah, itu jer yang saya mampu buat.
Teringat pula hari ni Hari Bapa rupanya. SELAMAT HARI BAPA kepada semua bapa di seluruh dunia. Kepada ayah, semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki. Rindunya saya pada ayah saya. Kepada abang...Selamat Hari Bapa juga. Dah nak 3 orang anak tu, janganlah dok buat perangai bebudak lagi...heheh jangan marah ha....nanti kena jual ahaks.
Di bawah ni ada lagu dari kumpulan ADA Band Feat dari Indonesia yang bertajuk Yang Terbaik Bagimu (Ayah). Ditujukan kepada semua bapa2...kasih dan pengorbanan mu memang tiada nilainya. Sama juga kasih dan pengorbanan seorang ibu. Semoga semua terhibur.


24 comments:

blackpurple said...

saya paling suka kalau supervise orang tengah mengemas... he he he.

Semalam. Selamat hari bapa untuk semua bapa2, bakal2 bapa, bekas2 bapa..... :)

Wilhelm~Achtzehn said...

Happi Bapa Days buat cik abe Yus. Banyak borong sampai berkotak2. Sure suka orang kampung. Beli apa tuh?

P/s
Gelak sorang2 bila Yus tulis sendiri punya lebih byk dari nak kasi org..Hahahh sama ler kita...

ontahsapo said...

saja nak tanya? ada beli apa utk saya....? heheheheh

Syikin said...

bagusnya..awal2 dah siap2 beli souvenier utk family member.yelah, tak kelam kabut nantikan.

hehe..biasalah ko 1 aku 2..(2 kotak utk yus n family ...1 kotak as gift)

citer pasal ular tu lagi seram..siap ada pertarungan lagi tu.alhamdulillah ayah yus tak de apa2..

Yan said...

yus, kau ni blh jadi writer lah. ada saja cite yg kau nak present. aku kalau boring2 kat opis suka jugak bukak blog kau nak baca story2 kau..

azl said...

hah? Dah 2 made in UK nih... heheh che abe yus dulu cakap satu jer. wah wah wah... hehehe.. anyway.. selamat hari bapa (esp made in UK).

yus said...

BP,
Saya pun sebenarya sama...kita cakap jer, orang dah buat kan.Tapi kalau dgn cik abang sayang tak lehlah pulak..kena buat sama2 baru best.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ajzie,
Takdelah banyak pun, tu dah campur yg lama terkumpul. Oh ya, kita tak dapat carilah magazine crosstich tu...nanti lain kali kita try cari lagi yer.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ontahsapo,
nak juga ker?? nak apa yer?? heheh

yus said...

Kak Syikin,
Ha'ah kak...kena kemas sikit2 takut bila dah last minute karang banyak pulak yang nak kena buat. Lagipun, bila kemas2 masuk dalam kotak tu, rasa mcm esok pulak nak balik Malaysia....hahaah semangat gitu. Bilalah nak balik ni?? huhu
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Yan,
Yelah nko tu. Aku tulis hilangkan boring duduk rumah ni.Sambil2 tu baca2 gak cerita orang lain. Oklah kalau dapat hilangkan boring nko..hehe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
azlis,
jangan terperanjat haa...tak rancang tapi rezeki tuhan nak bagi kan...alhamdulillah. So, jadilah 2 made in UK...takut gak yg kali ni, cam mana lah nak handle 3 orang kanak2 ribena yg nakal2 nanti.Oh ya,lupalak...Selamat Menjadi bakal Bapa..hihi.

ontahsapo said...

kalau dah tanya tu nak la..hahahha tak malunya aku.....

Mama Sarah said...

yus, sejak kita pindah coventry, tak pernah jejak kaki ke carboot cuma 3 kali.

malas nak belek barang, sibuk dengan anak nangis. husband pun tak suka pergi. maka dah tak pergi lagi. tapi selalu dengki je tengok orang dapat barang elok2 beli kat carboot!

kami ni entah2 balik bulan 8 ni, tapi satu apa pun tak packing lagi. bagus tak? tapi at least saya tidak berbadan dua.

p/s: videoclip tu touching lah.

Aku said...

Pernah dengar nama BIDADARI?
Jika berminat ingin tahu lebih lanjut mengenai BIDADARI jangan malu-malu silalah ke blog saya.Ada sedikit informasi ingin di kongsi bersama.

Salam Perkenalan dari saya Lynn

Kak Lady said...

hai yus....oooh...yus dah nak balik malaysia ke?...

Tentu seronok dpt pergi carboot...banyak barang yang dpt di beli kan...

Apa-apa pun....SELAMAT HARI BAPA buat hubby yus...moga dipermudahkan segala urusan dia

yus said...

ontahsapo,
oo ye ker? Tanya maksudnya nak..hihi.InsyaAllah bila semua sedara mara dan rakan taulan terdekat punya list dah habis, saudara punya adalah yer.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
mama sarah,
saya mula2 datang dulu memang minat carboot ni. Sekarang ni biasa2 aje..tapi sbb konon nak cari apa2 yang boleh di bawa balik, rajin jugalah pergi.Saya pun jeles tgk orang dapat brg molek2.

OOO dah dekat nak balik, kalau barang tak banyak takpelah tak packing lagi. Saya ni kalau ikutkan contract suami, akhir bulan 8 ni cukup 3 tahun, tapi extend lagi 6 bulan..hehe.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
aku,
BIDADARI??? Tak pernah dgr.
Salam kenal dari saya juga.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kak lady,
Lom lagilah kak...mungkin Mac tahun depan....harap2 semua urusan berjalan lancarlah hendaknya. Saja packing dari awal sikit2 takut nanti dah tambah sorang lagi, kelam kabut pulak.

Zakiah said...

jangan luper kiter kat sini yer...
hehehhe.

ainn said...

k yus..hehe
bestnya shopping..
hubby k yus buat phd ke?
bestnya dah 3 thn duk sana..
mst dh byk tpt bjalan nih..hehe

NBK466 said...

Dah bersopping tuk org2 kampung? Bila nak balikyer tuh? Anyhow..rindunya nak gi 'window sopping' kat carbooth. Paling best dpt beli jaket kulit (design cam blazer) dgn rege 2 pound. Sampai sekarang masih buleh guna biarpun a bit sendat..he..he..he..

Izhal said...

syok la UK ni ada carboot... dengar barang2 murah2 betul ya... quality ok ke? sure ada yang ok punya ye dak?

azl said...

nbk: dah sendat? heheh.. paham-paham jelah ye.. kena turunkan berat tuh.. heheheh

gurau jer. salam perkenalan

yus said...

zakiah,
alamak..kena tambah list lagi ....hihi, nak apa tu yer.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ainn,
alah..shoppping carboot jer mampu, sbb barang dia murah. Ha'ah dia buat phd, akhir bln 8 ni genap 3 thn kami di sini. Adlah jln2 sikit2, dah sampai sini kan..duk terperap jer rugi pulak..hihi.

yus said...

nbk,
Adalah shopping sikit2, sebulan belilah 2 atau 3, jadi takdelah terasa sgt. Takdelah semua brg carboot utk souvenier, sbb ada yg molek ada yg tidak kan...kena pilih2 gak. Balik...mungkin within a year, doakan lah semua berjalan lancar.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
izhal,
oklah ada carboot ni. Barang2 dia kualiti not bad, dan ada yang memang masih baru dalam kotak, berjenama lagi. Harga pulak tersangatlah murah berbanding harga baru di kedai. Baju2 anak2 saya semua beli carboot, kalau tgk baju2 diorang kat gambar tu, beli carboot jer, tapi cantik2 lagi kan. Saya siap beli yang untuk saiz besar, mcm seluar jeans budak umur 5-6 tahun, kat malaysia mahal kan, sini boleh dpt bawah 2 pound.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
azl,
ha'ah tu, betul....kena kurangkan makan ni nbk..hihi.

MAMARISYIA said...

car boot sale tu murah tak? psttt...yus..cantiklah tamplate ni...macamana insertkan gambo tu...hehheheheh...macam best jer...

ummu_naqeebah said...

a'kum,
InsyaAllah, nak ke sana jugak, tapi x sure bila, i nak further study kat situ. u kenal my fren? khamrul/ros, and sakina? i ni dari UPM.

NBK466 said...

Org lelaki nie lumrahnya badan akan naik lepas kahwin (even bukan semua..mostly)... Kalau badan tak naik2 nanti org kata wife tak pandai jaga lak..he..he..he...

yus said...

MR,
Oklah carboot ni, banyak juga yang murah2. Nak insert gambar tu, kena upload dulu dalam photobucket. Pas tu kat template tu part yg ada tulis basic html elements...bhgn background, copy paste lah gambar sendiri tu. Yus pun cik abg yg ajar...hihi.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ummu_naqeebah,
Waalaikusalam, salam kenal dari saya. Nak dtg sini ker?? Oklah tu, bertambah ramai warga baru di sini nanti. Khamirul n Ros memang kenal sgt. Sakina tu, tinggal sama jln dgn saya di Darnall ni...di Balfour Road.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
nbk,
alah..biasalah tu, suami saya pun sama, badan naik lepas kawin. Bukan dia aje, saya pun join sekali...hahahahah