Thursday, July 20, 2006

Dah besar anak aku.....hehe

Minggu ni minggu terakhir Aqil berada di nursery sebelum cuti summer. Hari Isnin lepas, adalah meeting dengan ibubapa bersama guru besar dan bakal guru yang akan menjadi guru kelas Aqil lepas cuti musim panas ni. Maknanya, bulan September ni, Aqil dah mula masuk kelas reception (kelas peralihan sebelum masuk year1).
Saya tak tahu bagaimana perasaan korang semua bila anak nak mula masuk sekolah sepenuhnya. Tapi bagi saya, berdebar2 pulak. Saya yang dok fikir, macam manalah dia nanti. Ok ker dia kat sekolah. Macam mana bila dia nak masuk tandas, salin baju bila waktu PE, macam mana cikgu layan dia, macam mana dia dengan kawan2. Pandai ker dia nanti. Aduh!!! Macam2 gak dalam kepala otak ni. Yelah..sekarang kat nursery cuma 2 jam setengah jer di sekolah. Sebelum pergi nursery saya dah pastikan dia makan dulu, buang air dulu. Ini nanti dari pukul 8.40 pagi sampaii pukul 3 petang dia di sekolah. Dahlah nak makan pun, kalau saya tak suapkan, ciput jer dia makan. Kalau buang air besar pun, saya lagi yang cebukkan. Dah ajar suruh cuci sendiri, tapi bila time nak buang air tu, masih panggil saya juga. Kalau kat sekolah sini, mana ada air kat tandas. Pakai kesat jer.
Nampak gaya banyak yang perlu saya pastikan sebelum Aqil mula sekolah bulan 9 nanti. Cuti sebulan lebih ni kena lah pastikan, dia tak lagi terlalu bergantung pada saya. Rasa macam kecik jer lagi Aqil pada pandangan mata saya, betul ker dah nak masuk sekolah. Kalau di Malaysia baru nak masuk tadika, sini pun kira tadika jugalah ni...kan. Teringat pulak dulu2 masa saya baru masuk darjah 1, siap pesan dgn mak jangan tinggal, asyik dok tgk mak kat luar, alih2 mak tinggalkan juga, tapi tak nangis, sbb dah ramai kawan. Bagaimana agaknya perasaan mak masa tu..hihi.
Semalam, sedang saya dok mengadap komputer ni, Aqil bersuara:

"Ibu, Aqil nak paper"

" Nah...(sambil memberi beberapa keping kertas A4 pada dia) . Aqil nak tulis apa?"

" Ibu tunggu!!!"
Cheh pandai pulak dia suruh tunggu.
Selang beberapa minit kemudian,

" Ibu look....Aqil draw picture."
Saya pun tengoklah gambar yang dia lukis tu...Nak tergelak pun ada, tak pernah nampak dia melukis sebenarnya, selama ni mewarna, tulis ABC, 123 tu biasalah dia buat. Kalau saya suruh lukis, tak jadi apa pun. Conteng2 jer. Tapi kali ni ada lah rupa. Saya tanya dia balik,

" Aqil lukis apa ni?"

" This is my face". Saya dah tersenyum.

" Abih yang ni?"

" This one abah, Ibu and Alia"

Hahah..dah besar anak aku, Kalau nak tgk gambar yang aqil lukis tu, nilah dia....


Hehe, jadi 4 segi muka saya dan abah dia, muka sendiri dan adik bulat pulak. Rasa seronok lak tengok dia lukis tu, gini rupanya imaginasi dia. Yang belah atas tu, dia kata bird...hihi.Nanti yer Aqil..ibu ajar betul2 macam mana nak lukis ........Ibu pun tak pandai sebenarnya, jadi orang lidi jugak nanti agaknya...haha. Seronok rasanya tengok anak2 sendiri membesar kan.....

25 comments:

Mama Sarah said...

hebat aqil!

nak masuk sekolah dah yea? bestnya. Saya frust gak sikit sebab Sarah masuk nursery next year, sebab dia lahir bulan 10. isykh.

yus, nak tumpang tanya. yus kenal tak dr sheikh fadzir, wife nama dr amy. khabarnya di sheffield. kalau ada contact number/email tolong pass ok. ada sahabat lama mereka dari belfast sedang mencari.

Izhal said...

wah aqil pun ada cuti semester...power tadika sana... heheh...

jangan takut,nampak dah besar dah dia... skolah sure score punya... simpanlah gambar 1st dia lukis tu...

Idham said...

salam.
i blog hopped from blog kak lady.
:)
ah .. anak2 ...sungguh indah melihat mereka membesar!

Aqil ada potential....*teruskan ye...*

Idham

yus said...

MS,
Tak sempatlah Sarah nursery kat sini yer? Mcm dgr kata MS dah nak balik Mesia kan.

Tak pernah dgr pulak nama dua2 Dr ni. Tapi mungkin Dr Faez tahu, cuba tanya dia, MS pernah visit blog dia kan? Kalau tak pernah, boleh klik kat link yus Blog biasa jenguk tu, nama faezhussain.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
izhal,
semua org cuti summer, takkan lah nursery dia tak cuti kan..hehe. harap2 dia jadi anak yang berguna satu hari nanti, cuma ada satu sikap dia yg tak berapa gemar, buat kerja ikut mood sendiri, kalau dia kata tak nak, suruh cam mana pun hampeh.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
idham,
salam dari saya juga. Terima kasih jenguk kemari. Memang indah melihat perkembangan anak2 ni kan.

ayu_mkay said...

mmg seronok tgk kerenah anak2.. penat pun bleh hilang tapi ada masa hanginnn satu badannnnnnnn.. hahaha

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

mano x beso...x kan makin kocik kutt..mom dio pun smkin meningkat usia...hehehehe....x lamo laie..dpek menantu lahhh....hehehehehe...

Lan Rambai said...

"Kalau kat sekolah sini, mana ada air kat tandas. Pakai kesat jer."

Waduhhh... nak kena ajar main kesat jugaklah ek?

oldtown~Smell the Roses said...

hihihi..takpe kak..normal hati seorg ibu.inilah masa kita ajar dia berdikari. dan itulah jugak permulaan dia belajar berdikari dlm idup dia..mesti byk citer yg dia nak gtau nanti kan? pasal cikgu lah, pasal kawan lah..

ontahsapo said...

tang gambar ibu tu jadik la sikit kan...?

MAMARISYIA said...

hahahah..macam keluarga kartun SpongeBob SquarePants plak yus!!muahahhaha..apapun kretif aqil anak aku lukis gambo aku baring kat montot nampak menyerlah lekuk dia!! yang lain nampak macam bantal peluk panjang tu!!keskeskes

yus said...

ayuMK,
ha'ah, yus setuju...tapi kalau time diorang buat perangai tu yg tak tahan tu kan.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
zz,
yelah..bila masa pulak akak ckp dia kecik, cuma rasa bangga tgk dia membesar depan mata tu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
lan rambai,
hahaha..tulah....tandas mat salleh ni takde paip air kat dlm bilik lubang tandas tu, tapi kat luar adalah sink utk basuh tangan semua. Kena ajar dia bawak botol kosong isi air gamaknya dari luar....hahah.

yus said...

nani,
tulah..kadang ibu dia terlebih excited..hehe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OS,
iyolah tu.....hahah
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MR,
Mula2 tgk gambar tu mmg ada rasa mcm keluarga kartun tu, cuma yus tak ingat nama kartun tu...hehe, nasib MR ingatkan. Anak MR tu baru masuk 4 tahun kan..baya Aqil lah ek...Aqil 4 thn 5 bln.

kakZ said...

seronoknye akak orang jauh sudi mai jengok. salam perkenalan dari akak. bila balik malaysia?

kuitmiut lukisan tu.

Zakiah said...

drawing tu kiut sangat...

time saya lambat lagi...heheh

ayu_mkay said...

mmg berdebar yus.. siap amik cuti 2-3 hari... sipa tggu lagi tuh kat sklh.. last2 bleh dia kata "umi gi lah balik:.. ermmmm anak anak..

Syikin said...

Yus, adatlah rasa macam2 tu, naluri seorang ibu yg bimbangkan anak dia tak boleh berdikari. tp, berkat kita train dia awal2 apa yg patut dia buat, tak blh buat..insyaAllah, dia akn biasa.

bab istinjak ngan tisu tu, mmg dah kena ajarlah jawbnya. hehe..nampaknya yus kena check kat skolah tu nanti ada air or idak, kalau tak confirm kena ajar dia camner nak guna tisu tu.

lagi satu, bila dia dah masuk sekolah, rajin2 tanya dia apa aktiviti2 dia kat sekolah, nanti dia akan seronok bercerita bahkan dia blh tercerita masalah dia kat sklah nanti..

kena banyak pesan dia itu ini, insyaALLAH, nanti sebati pesanan kita dlm diri dia tu.

dah pandai Aqil melukis..cantik tu. adatlah tu muka bersegi, tak pe, yg penting bagi ransangan pada dia :D

Sastri said...

pandai dia bezakan adults and children yer... (adults muka segiempat, children muka bulat)... :p

yus said...

kakZ,
Terima kasih atas kunjungan balas. Lama gak lagi nak balik Mesia ni, InsyaAllah tahun depan...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
zakiah,
hehe...nanti bila Rayyan dah besar mcm Aqil pun mesti zakiah rasa mcm saya ni..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ayuMK,
yelah kan. Tapi, Aqil ni belum pun 5 thn, saya risau jer kadang tu, bila nak tinggalkan dia tu, tgk dia sayu jer.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kak syikin,
hmmm betullah tu kan kak, kalau tak rasa cam tu karang, org kata takde pulak naluri keibuan ye tak...hehe. Nak ajar dia istinjak paaki tisu tandas tu yg tak tahu cam mana tu. Aqil dah lah mcm penggeli sikit, konon pembersih sgt, kotor sikit dah bising.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sastri,
tulah..sbb nak bezakan tulah agaknya yg 4 segi muka tu, konon nak tunjuk org dah besar..hihi

Syikin said...

yus..ajar dia drp sekarang..tunjuk kat dia, kalau dah kesat sekali tentu ada bhgin tisu yg kotorkan..jd nak kesat kali kedua, guna bahgian yg tak kotor tu pulak, then buang tisu tu.

atau senang citer, satu tisu sekali kesat. nak kesat lagi, guna tisu baru, yg lama tu masukkan dlm tong sampah. nanti balik rmh basuh bersihlah. nampaknya yus kena bekalkan dia sebungkus tisu siap2 drp rumahlah.

hmm..nampaknya kena train hari2 ni..sian plak kat diakan.

Kak Lady said...

yus...anak kak lady yang 5 tahun ni kalau lukis muka akak...siap rambut kembang...macam Julia Roberts tu...tapi bila tgk lukisan tu...macam hantu kubur...hahahah

bunga rampai said...

Salam.
Ermm, kalau tak silap .. template baru? Suka warnanya :)

Lukisan gambaran jiwa.

Expecting? baru tau ni...tahniah!

yus said...

kak Syikin,
Terima kasih atas nasihat akak tu. InsyaAllah akan yus cuba, dah cuba gak ni, belum jalan lagi, mungkin cara akak tu boleh kot.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kak Lady,
At least ada rambut..hihi. Yelah..diaorang ni baru belajar pegang2 pensil, memang cam gitulah kan kak. Tapi, nak ketawa pun ada tgk lukisan diorang tu kan.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bunga Rampai,
Ha'ah, template baru..hihi.
Terima kasih...baru tahu ker??..Takpe, baru 5 bulan lebih pun.

blackpurple said...

Ha ha.. Elok disimpan gambor tu dan tunjukkan kat Aqil masa birthday ke 21 tahun nanti..... hehehe

Alex Lacey said...

samalah Yus...akak punya anak pompuan pertama (anak no.3) nak masuk darjah satu next year...baru mlm tadi dok cakap kat ayah dia, camana laaa dia nanti...nak gi kantin, beli makanan buleh ke? nak pi toilet dll lah...kalau bab berkawan dia dah ok, no problem...cuma bab2 kat atas tu la yg akak risaukan....biasa la tu, mak mana tak risau kan? hehehehe...

budak2 memangkan, first thing yg dorang lukis complete mesti rupa org....seronok tengok bila anak2 dah buleh lukis something yg boleh dikenali...biarlah herot-petot pun tak kisah, janji ada rupa hehehehe

yus said...

BP ,

InsyaAllah akan di simpan...tapi tak jamin leh simpan sampai dia besar gitu, nak pindah randah lagi ni, belum ada rumah sendiri, takut hilang jugakkan. Tu yang saya scan masuk blog ni, biar dia nampak n tgk bila dah besar nanti.

Kak Wan
tulah kan kak. Kita ibu ni pulak yg rasa risau. Tapi Aqil ni baru nak masuk 5 tahun, tu yg saya rasa di kecik jer tu, sini start awal rasa mcm dia belum bersedia pulak.