Friday, July 14, 2006

Aqil buat!!!

Assalamualaikum semua......

Saya ada katakan pada entri sebelum ni, saya akan cerita serba sedikit mengenai Hari Keluarga Sheffield pada hari Ahad lepas. Tapi, rasanya malaslah saya nak buat entri pasal ni. Lagipun Puan Anita kita ada buat entri pasal ni. Sesiapa yang nak tahu pasal ni boleh pergi ke blog
Puan Anita lah ye. Namun begitu, saya ada uploadkan beberapa gambar aktiviti hari keluarga tersebut didalam Fotopages saya. Kalau ada yang nak tgk boleh klik di sini.
Hari ini saya ada temujanji di hospital untuk scan anak dalam kandungan saya ni buat kali kedua. Scan untuk minggu ke 21. Pagi2 lagi saya dah kejutkan Aqil dan Alia utk bangun. Yelah...temujanji saya pukul 10.50. Bebudak ni biasalah liatnya nak bangun. Aqil bila saya suruh bangun tu, dia sibuklah bertanya itu dan ini. Saya nak kemana semua. Dan untuk pengetahuan semua, Aqil walaupun dah 4 tahun, cakapnya masih tak betul lagi. Bercampur aduk English dan Bahasa Melayu. Dulu dah masuk 3 tahun pun, dia masih tak pandai cakap. Takut juga saya di buatnya. Dan kadang2 saya cakap pun dah terikut2 cara dia supaya dia faham. Antara perbualan saya dengan dia pagi tadi,
" Why ibu??"
" Bangun cepat. Ibu nak pergi hospital"
" Hospital?? Why?? Ibu sakit??
" No, ibu nak check baby. Kan ada one more baby kat dalam perut ibu".
"Ibu got one more baby?? Ibu saper buat??"
Saya dah tergelak dengan soalan dia tu. Saya saja tanya dia...." Ha! Sape buat??"
" Aqil buat!!!",......kuang..kuang..kuang.
Suami saya kat dlm bilik study dia masa tu pun ketawa. Wakaka......kelakar betul anak ibu ni.
Sebenarnya, masa scan yang pertama kali, minggu ke 16 yang lalu, Aqil ada bersama dalam bilik scan tu. Excited dia tengok ada baby dalam perut ibu dia. Lepas keluar dari bilik scan tu, sibuk dia nak bukak baju saya tengok kat mana baby tu...haha. Lepas tu sibuk lagi dia cakap,
" Ibu ada baby dalam perut??"
" Iya sayang...ada baby dalam perut ibu. Aqil nak baby lagi tak?"
" Aqil ada baby jugak, there's Alia inside my tummy".
Kah..kah..kah..punyalah saya ketawa. Dan hari ini, oleh kerana takde tempat parking, suami saya duduk dalam kereta saja tunggu saya pergi buat scanning tu. Bila saya balik, Aqil lagi sekali bersuara,
" Ibu ada baby?"
" Iya ..ibu pergi check baby tadi".
"Where??"
"Kan ada baby inside my tummy".
" What??? Baby inside Tommy Zoom??"
Aduh.......punyalah gelak sakan saya dan husband dalam kereta tu. Buat lawaklah pulak anak lelaki saya ni. Dan untuk pengetahuan semua,Tommy Zoom tu kartun yang selalu dia tengok dalam tv.

14 comments:

akimanikki said...

oooo
dah nak dapat yang ke tiga ya,
berapa selang umur anak-anak yus?
aku teringin sebenarnya nak anak yang ke dua, cuma tak yakin dengan kehidupan sekarang ni.

dah 3 orang nanti mesti bertambah meriahnya..

yus said...

akimanikki,
anak2 saya semua selang 2 tahun. Aqil lahir bulan 2, 2002, Alia bln 12, 2004, dan yg ke tiga ni InsyaAllah bln 11, 2006.

ontahsapo said...

nasib dia kata aqil buat, kalau dia sebut nama entah saper2, naya....!

ainn said...

budak2 kecik kalu ckp mmg lucu kan.. tu la bahagia ada anak2, leh buat gelak.. teringin nkde anak tp cam takut je..hehe

bAiTi said...

hahaha..

lawaks la aqil nih!!..

anak saya yg sulung 2 1/2 thn ckp bleh la skit2. selalu gak ckp dia campur mal-english. kdg2 dgr cam ckp korea pun ada.

"ummi.. @#$%^& shoes kan?"
"ummi.. bear sleep @##$%$#@, kan?"

apolah budk ni nk ckp..
hehehe..

yus said...

OS,
Aqil tak tahu nama org yg dia tak biasa sebut nama, nama saya pun dia tak tahu sebut...tahunya ibu jer...hehe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ainn,
Betul tu, nanti ainn dah ada anak sure lg best dgr anak sendiri bercakap...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
BaiTi,
Aqil dulu pun selalu cakap campur yg akak tak faham...husband akak ckp mcm ckp german pulak. Tapi, laa ni dia selalu fikir dulu sebelum ckp, sampai tersekat2 sbb nak fikir apa yg dia patut ckp...haha

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

hehehee...biaserla..bebudakk..prsn ingin tahu pasti adooo...
>sapo buatttt...apo nk jawab nihh...hahaha..

Wilhelm~Achtzehn said...

hahah kelakar lah. Betul kata ontosapa tuh..Ajzie gelak2 baca comments ontahsapa tuh... huhuhu.

Aqil Zoomm...huhu

Syikin said...

hehe..itulah anak2..mereka bersahaja n jujurkan?

yus said...

zz,
tulah...bila dia tanya soalan tu, tak tahu nak jawab apa, tu yg tanya dia balik....kan dan dpt jawapan...kah..kah..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ajzie,
erm.....heheh
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kak syikin,
betul tu kak. Aqil skrg ni mmg banyak no tanya, sampai saya pening kadang cam manalah nak jawab. Pulak tu, tanya tak henti2...soalan yg sama selagi dia tak puas hati.

Sastri said...

cute jer dia ckp... :p

Kak Lady said...

hahaha....aqil...cutenya...!! Pasti yus terhibur dengan keletahnya....

Lan Rambai said...

Budak nama Aqil memang banyak songel macam anak aku hahahaha

yus said...

sastri,
kalau sas dengar dia cakap betul2 lagi rasa cute....hehe
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
kak lady,
memang terhibur, tapi adakalanya buat yus pening gak dgn keletah dia tu..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
lan rambai,
hahaah.....ye ker??hihi