Wednesday, April 18, 2007

Sakura ker ni??

Akhir-akhir ni selalu tengok gambar bunga sakura di blog ajzie dan hanny. Selama ni aku memang tak pernahlah tengok pohon sakura depan mata, tengok kat gambar ajer. Memang cantik gambar2 dalam blog ajzie terutamanya kan. Bila asyik menatap gambar2 tu, baru aku perasan pohon yang di depan rumah dan di halaman belakang rumah aku ni, ada sikit2 macam bunga sakura pulak bunga2 di pohon tu. Aku tanya dengan cik abang sayang, "Bang, ni sakura ker??". Dia jawab, "Ye kot!!".Ha..ha..dah dekat 4 tahun tinggal di sini baru perasan ker? Kalau tak tengok gambar2 dlm blog ajzie aku tak tahu. Aku masih belum pasti sebenarnya, tapi bila aku tanya ajzie, dia kata betul sakura... Betullah ekk ajzie?? ...hihi

Lihatlah di bawah ni gambar2 yang aku ambil. Masih belajar teknik2 mengambil gambar menggunakan digital kamera daripada ajzie. Suka pulak ambil gambar sekarang ni..hehe

Inilah pokok yang di depan rumah

Bunga dia pink...



Ini pula pokok yang di halaman belakang

Berbunga putih...


Kawan-kawan...sakura ker ni?? Kalau bukan pun, aku rasa bunga dia tetap cantik kan...

Nota kaki: Aku akan tukar lagu setiap kali aku buat n3 baru. Kali ni kita dengar lagu sakura dlm bahasa Jepun ni yer...hihi

31 comments:

Sastri said...

haaa.... kalau spring jer, tempat tu mmg look lovely kan? nak kumpul duit la supaya boleh berjalan ke negara orang time spring... pasti seronok... :D

Kak Lady said...

Cantik sungguh bunga2 tu...nampak mcm sakura...walau apa bunga pun...memang cantik sgt...

Yus...cantik gambar2 yang u amik tu...ok jugak...walaupun amatur...

yus said...

sastri marilah sas...mmg seronok time spring dan autumn

kak lady ye kan, kalau dah namanya bunga mmg cantik...:D

akirasuri said...

jelesnya! he he he. bilalah boleh menapak ke sana ek :D

yus said...

akirasuri InsyaAllah satu hari nanti mungkin boleh sampai, siapa tahu kan....:)

Mama Sarah said...

cantik yus...!

saya rasa betul sakura, atau cherry blossoms. species nya ada putih, pink... (baru je baca ni sebenarnya :)

RaFFLeSiA MeRaH said...

tantiknyerrrr bunga tu, sakura la tu kottt...ntah, x penah lak pi jepun...hehehehe...bila sebut sakura, tingat lagu mega, sekuntum bunga sakura di gurun sahara...kat gurun ader sakura gak ker? heheheh...

sarahjiha said...

Yus,
Sakura la tu...

Norasiah said...

hihi dah nak balik baru pasan pokok bunga ke? tah2 pokok tu baru tumbuh musim ni kot? hekhek

bAiTi said...

k.yus.. a'aa tu sakura. saya paste gak gmbr bunga tu kt blog ;)

ayu_mkay said...

cantik sungguh ciptaan TUHAN! dan pandai sungguh jurufoto yang mengambiknya. nice shoot! kata omputih..heheheh

yus said...

mama sarah semua dah kata sakura, betullah tu kan. Selama ni tak kisah pun bunga apa depan rumah ni..hehe

rafflessia merah yus pun ingat lagu tu, Entahlah ekk, ada ker sakura kat gurun..hihi

sarahjiha iyalah kan, apalah yus ni itu pun tak tahu ekk..(malu)huhu

norasiah dah lama ada, setiap kali spring berbunga, cuma sebelum ni tak ambil kisah bunga apalah tu, baru dekat setahun start blogging ni baru perasan..haha

Baiti dah tengok, ada mcm2 gak kaler dia ekk...

ayuMK hihi..belum cukup nicelah kak...:D

loveujordan said...

cantik...banyaknya pokok sakura kat tempat yus..kat sini kejap je seminggu je itupun tak banyak sebab masa nak bunga haritu snow turun, habis mati bunga tu...

nice pics !!

ontahsapo said...

cantekk sungguh...

Honey MJ said...

macam ni punye amik gambo kata baru belajor? ni dah level terer dah nih. cuba akak yg amik...mau tah mana2 tah fokus gambar tuh. suruh amik gambo muka bantai gambo kaki..abihtu camner. dah bukan tangan potograper

yus said...

loveujordan yus pun baru perasan banyak juga pohon sakura di sini, di sekolah Aqil pun ada...hihi. Kat sini baru start kembang bunga ni minggu lepas...kalau tgk yg di halaman belakang tu dah mula gugur juga kak...

ontahsapo mmg indah dan cantek bunga2 di waktu spring ni

honeymj haha, saya mmg baru belajar explore apa yg sebenarnya ada dlm kamera saya ni kak, selama ni semua gambar dok snap guna mode yg sama, rupanya kalau tukar2 boleh lihat gambar yg lebih cantik...

happyirfa said...

cantiklah kak yus bunga tu.
mgkin cara kak yus ambik gambar kot buat dia nampak lagi cantik..

david santos said...

Here I am again for seeing your work, thanked

Ajzie said...

cantikkkk. Bravo Yus..

Ahha betul kata mamasarah tuh, cherry blossoms. Spesis yg ini paling banyak di Japan..cehwahh mcm ahli kaji bunga plak...

maklang said...

kat sini tengah musim bunga raya yus...dan bunga lily....dan bunga kertas, dan bunga hydrangea...

kat malaysia tak ada bunga sakura ori, bunga sakura plastik banyak masa musim raya china je..., so nanti maklang letak bunga2 kat malaysia kat blog maklang eh...he..he..

maklang said...

kat sini tengah musim bunga raya yus...dan bunga lily....dan bunga kertas, dan bunga hydrangea...

kat malaysia tak ada bunga sakura ori, bunga sakura plastik banyak masa musim raya china je..., so nanti maklang letak bunga2 kat malaysia kat blog maklang eh...he..he..

Mazudi said...

Hi Kak Yus, I'm back.

err.. memang lawa la. Kat mesia tak hidup ker eek pokok sakura ni.

Dah tukar url dah.

razlizahazleen said...

cantiknya bunga tu kak yus..saya sukaaaaa gila bunga sakura..kak yus,bunga tulip ada tak..tu pun saya sukaaaaaaaa gak..hehe..amikkan gambar utk saya kalau ada yer..

minnie said...

Assalamualaikum Kak Yus,
Terima kasih, sudi jengah kat rumah kita... Cantikla gambar bunga sakura tuh... Tiba-tiba rasa teringinnya nak g sana....

oldtown~Smell the Roses said...

Alamak..Kak yus, dah terror amik gmbr lah! Pandai sifu ajar.hihi..

Cantik sgt bunga tu..and amik gmbrpun pandai!cayyalah!

blackpurple said...

Cantik bunga itu, ditambah pula teknik fotografi yang menarik, bertambah-tambah cantik la lagi...

:)

hanny said...

yus, paling cantik bunga sakura time kena tiup ngan angin..tuh cantiklah yus ambik gambar bunga sakura..kat sini sakura semua dah gugur..dah jadik daun hijau lak....

yus said...

irfa terima kasih...saya budak baru belajar :D

david santos welcome

ajzie hehe...saper yg ajar kan...kalau tak yus main snap sama jer semua gambar pun..hihi. Ha'ah ajzie, dah tgk web yg mamasarah bagi dlm blog dia tu, rasa mmg cherry..

maklang boleh, boleh...bunga apa2 pun semua cantik kan..

mazudi welcome back, lama betul menyepi yer...dah ada rumah sendiri pulak tu..

yus said...

liza bunga tulip jarang nampak kat sini, kena pegi jauh sikitlah...

minnie Waalaikumsalam, terima kasih balas kunjungan..kalau ada rezeki datanglah..

nani hehe...belum pandailah, tu tercantik ajer tu...hihi, susah gak nak ambil gambar rupanya tau, biasa semua snap ajer..

BP bunga mmg cantik..:)

hanny sini mcm lambat sikit dari sana kot, tempat ajzie pun dah gugur, kat sini mmg tgh kembang mekar ni..:)

faizabelle79 said...

cantiknyeeeeeeeeeeee..geram tengok sakura yg sejambak tuh..kat France ni pun banayk..tulip2 semakin berkembang dan ada juga yg dah gugur...sekarang musim bunga anggur keluar pulak..cantik sangat....good work!

yus said...

faizah tulip pun cantikkan..ambillah gambar. Bunga anggur? macam mana bunga dia tu??