Thursday, November 23, 2006

Kelahiran Muhammad Abid Zulfan (20/11/2006)

Salam Buat Semua,

Terima Kasih kepada semua yang bertanya sama ada penantian kami sudah berakhir atau belum. Ya..untuk pengetahuan semua saya telah selamat melahirkan anak ketiga kami pada 20/11/2006 pukul 6.10pm waktu UK. Putera kedua kami ini di beri nama Muhammad Abid Zulfan. Kira selang bunga lah ni....Pengalaman melahirkan anak ketiga ini saya rasakan yang paling sukar antara semua. Tak tahulah kenapa, tapi sakitnya agak lama berbanding dua yang sebelumnya. Mana kan tidak, dari hari Ahad 19/11 pukul 5 petang saya mula sakit, hari Isnin pukul 6 petang baru lahir, kira satu harilah sakitnya.

Namun begitu alhamdulillah, semuanya selamat, saya dapat melahirkannya dengan normal dan tak perlu di jahit pun. Syukur Allah memudahkannya di situ, kalau jahit banyak2 lagi susah saya nak bergerak dengan dua lagi kanak2 ribena yang nakal di rumah ni. Sekarang ni, mental saya perlu kuat untuk menghadapi kerenah anak2 saya yang lain. Hari pertama sampai di rumah semalam mereka dah buat perangai. Abid yang masih dalam car seat, abahnya letakkan di ruang tamu. Saya pun ada di situ, si abah naik ke atas untuk pasang heater, si abang dan kakak dok berebut adik yang di dalam car seat tu. Adegan tarik menarik berlaku, langsung tak dengar apa yang saya cakap, saya nak angkat car seat tu tak larat, tiba2 terlangkup car seat tu. Nasib si adik masik pakai seat belt, kalau tidak...... Itu pun dah cukup buat saya kecut perut, menjerit lah saya, sampai sakit perut ni.

Saya harap dapatlah saya bersabar sepanjang berpantang ni. Banyak yang perlu saya hadapi. Baru semalam di rumah, dah banyak gak yang berlaku, dengan Alia yang merajuk dengan saya. Dengan Aqil yang asyik nak cium adik dia, pulak tu asyik bergaduh dengan Alia konon nak tengok adik diorang Abid, dan macam2 lagi. Harap2 dapatlah saya hadapi dugaan ini. Kesian juga pada suami saya. Namun begitu..terima kasih banyak ye bang, kerana sentiasa berada di sisi saya sepanjang saya sakit waktu bersalin ni. Terutama masa dalam labour room tu. Tak lupa juga pengorbanan abang memasak, melayan kerenah anak2 dan yang lainnya. Kali ni lebih berat, tidak seperti masa Alia dulu sebab kali ni ada dua orang yang dah semakin nakal....Aqil dan Alia. Nakal2 mereka pun, masa tidur di hospital semalam tu, saya asyik teringatkan muka diorang. Kesian mereka terpaksa tidur di rumah kawan semasa saya bersalin tu. Terima kasih pada Kak Laila dan family yang tolong jagakan mereka semasa saya sakit dua hari tu.

Oklah, di bawah ni gambar dan video Abid yer.....Saya nak cerita panjang tak boleh sebenarnya. Banyak lagi nak cerita kalau ikutkan hati ni. Tapi, masa tak mengizinkan. Sehingga semuanya kembali terkawal. Ini pun curi masa sebab 4 yang lain dah tidur kepenatan. Tinggal saya saja yang berjaga..hehe. Terima kasih buat semua yang mendoakan saya. Doa anda semua termakbul, saya dan anak sihat. Harap2 tak akan ada tekanan lain...








Erkk..ada muka Aqil ker?? Atau muka Alia ekk?? Tapi rasa banyak ikut Aqil, tak tahulah, baru nak masuk 3 hari..banyak yang akan berubah nanti, kan...

Sehingga di lain waktu, salam....

23 comments:

bAiTi said...

alhamdulillah, TAHNIAH dari saya..

moga dapat tempuh hari2 dengan lebih tabah.

hiks, Aqil + Alia tu tgh excited dpt adik baru..

Aqil + Alia,
jgn naughty sgt yer, kesian ibu.. ;)

ayu_mkay said...

tahniah..! utk yus & keluarga.. tak kiralah ghoper saper pun asal baby sihat.. syukur alhamdulillah

moga kehadiran abid akan menceriakan lagi kehidupan yus sekeluarga...

tahniah sekali lagik!

Y@N said...

Tahniah!tahniah!tahniah Yus dan Din, semoga cepat sembuh, moga bertambah bahagia dan ceria bersama cahyamata baru..

sufiah said...

waa..abid.mcm ahli ibadah pulak ye?InsyaAllah, jadi anak yg baik dan soleh nnt,amin!
Erm..xdpt geng sagittarius lah ana.. Alia pun ok!
Semoga semuanya selamat ye akak?

anitakema said...

yus,
saya baru tau semalam awak dah bersalin..padahal rumah dekat je haa...apapun congrats ek. Nanti saya dtg.

razlizahazleen said...

yeye..first comment..
tahniah utk kak yus sekeluarga..ye..ye..saya dah tambah lagi sorang 'anak sedara'..hehe,tunggu anak sdara sendiri lambat lagi..cutenya abid..cium kan abid,alia,aqil utk saya yer akak..

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

tahniah kak yuss...nk teka cam muka sapo..x tau ler..sbb br lagik tuh...moga semua nya sehatt...tuk aqil ngan ali atuh..biaserla...tgh2 nakal..tp kene perati dorang lebih laa..kang ntah aper dia wat kat adik dia kang..hehehehe..take care...

blackpurple said...

Tahniah..Tahniah..Tahniah...

Selamat melihat dunia adik Muhammad Abid Zulfan. Semoga menjadi anak yang soleh...

Wilhelm~Achtzehn said...

Tahniah yus. Take care ok. Jaga diri baik2. Aqil and Aliah dah ada adik Abid.

NBK466 said...

Tahniah....tomeiiiinnyyeerrrr.... Jgn lasak2 nanti BENTAN...he.he..he..

p/s : Ada ker akar2 kayu utk diminum kat saya yek? Kedai Paki tuh ada kot...he..he.he..

Mama Sarah said...

yuuuusssss!!! congrats. berapa beratnya? Comelnya Abid.

Rasa nak anak kecik lagiiiii.

harapnya aqil dan alia akan cepat adjust dgn kehadiran adik nya.

oldtown~Smell the Roses said...

Tahniah!Smoga akak & baby sihat slalu...jg diri n jgn tension2!

NZNM said...

Salam,
Tahniah ats kelahiran putera comel tu. Comel nyer dia. Semoga menjadi ank yg soleh nanti.

Slmt berpantang & sabar selalu ;)

Mama Singa said...

nyampuk jap.. mama sarah..ape lagi tunggu..hehehe..

comelnyaaa..
dua-dua tengah excited dapat adik yer..boleh ker adik dia tidor lena tu..

Mama Sarah said...

nyampuk jugak.

mama singa. kita tunggu singa no.3 dulu lah kot ;O

Zakiah said...

alamak baby comelnyer

tahniah kak yus...selamat berpantang...tapi mmg kagum dengan semangat akak yang tinggi. Hish kalau saya ntah cam ner ek.

lepas ni giliran saya pula...takut pulak kalau pikirkan. hihi.

hugs and kisses to baby Abid...

Aqil dan Alia lama lama depa get used la dengan adik baru...takper at least akak ada orang bleh tolong :)

Sikenit Comel-AminBakish said...

tahniah ye buat Yus sekeluarga.

:)

zino said...

tahniah tahniah tahniah..

semuga muhammad abid zulfan membesar sebagai anak yg soleh dan menjadi kebangga ayahbonda..

sarahjiha said...

Yus..Tahniahhhh dari akak sekeluarga...sabar la yus dalam menghadapi dugaan..akak dulu walaupun bersalin di Malaysia dugaannya lebih kurang juga..so..kena ingat..dugaan tu akan ada datang walau awak bersalin di mana juga..cuma Yus akan lebih kuat sebab Yus dah belajar berdikari..kami ni projek gemilang 2007 tak nampak hasil lagi nih...

Tahniah sekali lagi....

kakmOn said...

salam Yus, kabare? Tahniah yah dah selamat melahirkan pon.. mahap lah akk lambat sampai.. ur baby so comel ler.. rasa nak cium2 lak *terbau2 talc baby* ;)

kakZ said...

ainin kata 'mama, cute betul la baby ni, akak rasa nak baby je'. heheh..dia ingat senang je nak baby kot..tp memang cute sungguh abid ni..mama dia pon geram gak.

pelukcium dikirim di angin lalu untuk baby abid zulfan..nama yang indah.

lanrambai said...

tahniahhhh... wife saya dah masuk 30 minggu dah sekarang... kalau boleh dia nak bersalin sekarang je haha

Sastri said...

comelnyer baby... tahniah Yus... selang bunga cam adik badik Sas gak... bezanya kami mula dgn pompuan (sas la tu) :)