Saturday, September 9, 2006

Jam yang unik.....

Kali ni saya nak berkongsi dengan semua jam baru yang saya pakai..hadiah dari suami bulan lepas. Jam saya yang lama, dah lama kehabisan bateri. Kat UK ni kalau nak ganti bateri jam, baik beli jam baru. Terima kasih banyak2 bang belikan saya jam baru........

Dah dekat sebulan saya pakai jam ni, tak nampaklah apa2 yang pelik pada jam ni. Cuba tengok gambar di bawah....ada apa2 yang pelik tak??

Apa yang lain pada jam ni???


Tak ada apa kan...Tapi, bila saja bertukar ke 1hb September yang lepas, baru saya nampak perbezaan pada jam ni. Saya jadi pelik?? Bila saya tengok jam ni, pada tempat "date" tu menunjukkan angka 32. Aikk??? Takkan lepas 31 ogos 32 Ogos kot??? Saya cakap dengan suami. "Bang....apsal jam ni date dia 32hb? Bengong ker???" Lepas tu saya adjust lah date dia....tahu tak sampai ke angka berapa?? Ha!! Tengok gambar di bawah pulak...

Lihat pada date yang ditunjukkan pada jam....39???


Lepas angka 39 tu takdelah dia naik ke angka 40,patutnya 01 lah kan. Tapi tidak?? Sila lihat pulak gambar seterusnya...

Tengok yang ni pulak....00??? Tarikh dalam bulan bermula dengan 0??



Saya dan suami punyalah ketawa. Bengong ker apa jenama jam ni, letak date pada jam sampai ke angka 39 lepas tu 00 pulak. Atau kami yang jakun tak pernah jumpa jam macam ni. Kawan2 blogger pernah ker jumpa jam yg tarikhnya sampai 39?? Ker kami jer yang tak pernah tahu? Adeii..kalau betullah memang macam tu, ketinggalan zamanlah kami ni yer?? Tapi sungguh, inilah baru pertama kali jumpa.

Tapi, takpelah. Simpan jam ni buat kenangan. Beli jam di UK, tarikh pada jam sampai ke angka 39. Ni bukan beli carboot tau. Beli kedai lagi. Dan ini juga bermakna, setiap kali bertukar ke bulan yang baru, saya kena betulkan ler tarikh pada jam ni ke angka 01. Haiii!!!! Berapa kali mau betulkan daah......

28 comments:

ayu_mkay said...

heran tapi benar.. ermmmmm.. nak kena selidik nih..!

Syikin said...

hehe..pelik pelik. first time tgk ni.dah refer pd penjual tu ke?

bab waktu persekolahan aqil tu, baguslah ada sesi penyesuaian tu..nak bagi budak2 slowly adapt ngan suasana persekolahan, tak lah terkejut kena balik lewat petangkan..

Sastri said...

wow... kira special la jam tu Yus... mana nak dapat weh...

mama sarah said...

hehehe, ni memang memalukan company UK ni. tapi tetap kelakar!

yus said...

ayumk
heran kan....mmmmm

kak syikin
tulah..yus pun first time, tak pergi pun refer kat penjual tu, cik abang malas, ..takpelah..pakai jerlah....lain dari yg lain kan

ha'ah kak, memang bagus...takdelah terkujat noo si Aqil tu..hehe

sastri
spesel??...hehe, yelah kan mana nak dapat, tapi menyusahkanlah pulak, yus memang dari dulu kalau pakai jam tangan nak yg boleh tengok tarikh....keskeskes

mama sarah
memang memalukan....hahahah......

uDA said...

ekeke lawak la pulak jam ni. selalu orang kita pandang sangat kat barang2 oversi. tengok tu, jam pun tak betul..ke made in china tu? ehehe. jangan made in malaysia sudahhh.

rajin betul godek2 blog eh. macam2 benda baru. bagus..bagus hehe

Sikenit Comel-AminBakish said...

tak pernah jumpe nih.. spesel betul!! :)

yus said...

uda
tak tahulah made in mana. takde tulis pulak. Tapi jenama Timex ni dari US. Baru tahu gak, tgk website dia.Patutlah bengong...hehe.

Hehe...godek2 blog, tak sepandai Uda. Ni pun ada ikut style Uda sikit..hehe

aminbakish
spesel, tapi ada bengong sikit kan.....haha. Rupanya jam ni jenama dari US...adeiii..tak tahu pun sebelum ni.

nina suria said...

Salam Yus... Jam tu tarikh cina kut! ;)

Izhal said...

haaa saya tahu...ini jam planet marikh... heheh...

posting ini ditulis pukul 5 sampai 5.30 petang ye???

puan dua bila??? ke dah bersalin???

Kak Lady said...

Hahaha...memula terfikir pulak apa yang uniknya...rupanya tarikh dia...hahahah....

Mungkin orang yang design jam ni tengah mabuk kot...hahahah

yus said...

kak mon
tarikh cina sampai 39 ker kak??? hehe

izhal
adei!! yelah tu ..buat lawaklah..hahaha

ye betul....pandai en izhal teka.

Bab bila saya due ni, dah berapa kali en izhal tanya, dan dah berapa kali saya jawab. Baca ke idak jawapan saya ni???hehehe. Saya due bulan Novemberlah, dan kalau en izhal nak ikut kira sekali bila, dlm blog ni, lepas column blog biasa jenguk tu, ada saya letak ruang 'Dalam Penantian'. Boleh tahu berapa hari lagi saya kena tunggu sebelum due bersalin....hehehe

yus said...

kak lady
yelah agaknya kat lady, mabuk kot...hihi.

mamasinga said...

kelakar la jam tu..bukan senang nak cari..saya nak try jugak la cari jam kat sini..mana la tau kot dapat yang ikut kalendar hijrah ker..senang skit nak detect raya bila..heheh

kakZ said...

jam tu bole masuk rancangan 're***** percayakan ia atau tidak' - kes tak tau nak eja betul ni heheh:D

blackpurple said...

Wah... Ni benda ke 8 ajaib di dunia nih...hehehe..

Kalau kat Malaya ni mesti orang kata jam dah rosak.. !

mama sarah said...

yus, saya tak boleh tinggalkan komen di sini secara normal. saya terpaksa guna 'other' kemudian type in alamat web. sebab tu dia tukar warna biru, sebab ada link. tapi gambar 'daun hijau' tak keluar. (perasan tak?)

saya cuma boleh tinggal komen di blog beta je.

tak sangka blog beta ada problem2 kecil.

yus said...

mamasinga
memang kelakar. Kira semua org pun baru first time nampaklah ni..hehehe. Ada ker jam boleh detect bila raya tu??Kalau ada nak juga saya...

kakZ
rancangan apa tu kak??? Yus ni dah lama tak tgk rancangan tv Malaysia jadi tak dapat tangkap maksud akak....hehe.

yus said...

BP
yang ke 8 ehh??hehehe

Yang penting jarum jam ni masih berjalan, baru sebulan wehhhh.....kalau saya malas betulkan, biaq pi lah date tu sampai 39 pun...hehehe. Cuma terasa bengong jerlah tgk date 39hb.....hahahaha

mama sarah
oooo yer ker??? Ha'ahlah, baru yus perasan takde gambar kat sebelah mcm selalu.Hmmm...entahlah ekkk, tapi yus boleh jer, alhamdulillah. Nanti2 kot kalau nak tukar ke blog beta pun.

zino said...

bulan apa dia org ikut tu.. agaknya bulan mengambang kot hehe..

yus said...

bro zino
hehehe.....yelah kot.

razliza said...

rasanya ni jam zaman batu ni..suami kak yus beli kat mane?jgn2 harta karun pastu lanun yg rompak harta karun tu jual jam ni.harta karun dari dasar laut ke..(hish..imaginasi tinggi sungguh..)

Izhal said...

ah sory kadang2 saya terlupa bila due tu... tu yang kena tanya balik :)

ontahsapo said...

mesti ada tujuannya tu, kau dah baca manual dia ker...

ibuVouge said...

simpan jam buat kenangan yus..
betul tu yus, anak nak sekolah ibu yg excitedkan..
comeinya alia.. bersungguh sungguh dia'
yus alia nama penuh apa ya

yus said...

liza
amboi liza....memang tinggi sungguh imaginasi ni....hahaha

izhal
alah izhal.....saya pun gurau jer tu. Terima kasih banyak2 tanya, takpe, kalau saya dah bersalin nanti, akan saya update dalam blog, komputer sebelah bilik tidur jer, boleh sangat kot.

ontahsapo
dalam manual memang ada tulis jam ni date dia need to be adjust every month. Tapi takdelah tulis sampai ke angka 39 tu kan. Kalau yer pun, tak logik lah...tujuan apa agaknya tu ekkk??? hehehe.

IV
memang nak simpan pun, spesel ni, mana nak dapat kan....hehe.
Memang masa nak amik gambar tu, yus panggil dia buat deekkkkk jer. Khusyuk sungguh. Nama penuh dia Nur Alia Zafirah....

NBK466 said...

Ni jam Pertaling Street ker haper nie??? (jgn mareee yek...hu..hu..hu..)

yus said...

nbk

adeiii!! mana ada Petaling Street kat sini...hehe. Jam ni beli kat Argos Meadowhall....