Tuesday, September 19, 2006

Soto dan Aksi Alia

Semalam teringin sangat nak makan soto. Sebabnya cik abang balik dari kenduri rumah kawan hari Sabtu tu, cakap kata makan soto. Adei!!! Teringin terus. Dah lama tak buat pulak tu. Hasilnya, hari Ahad semalam, gagahkan diri buat jugak. Memang sedap makan, tapi lecehnya nak buat, kena ada pegedil semua kan. Kalau tak lengkap tak sedap pulak..hehe.

Saja nak bagi semua terliur, tengok gambar jerlah.


Yang ni bee hoon soto


Ini pulak soto nasi empit.

Ok, tukar topik pulak...............
-------------------------------------------------------------------------------------

Baru cuba posting video kat blog ni. Saksikanlah aksi si Alia...tak padan kecik. Sudahlah dok pegang pisau...hehe. Pisau makan tu, tak tajam pun. Entah macam mana boleh ada dalam bilik abah dia ni, dah dapat tak nak lepas, saja ambil gambar aksi dia ni, macam orang tengah marah jer ekkk...... Percubaaan pertama upload video....hehe


27 comments:

izhal said...

soto tu kannnn memang terliur saya tengok, tapi kannnn heheh... kat pasar ramadhan sure banyak tuuuu heheh...

alia ni comel betul la... macam version perempuan anak saya izz farish... tapi gigi alia lagi banyak leee... suara pun kuat betul neee...

rambut dia pakai syampoo apa? lawa betul rambut dia... macam gaya2 slash dari guns and roses gituuu...

ps-percubaan pertama menjadi 100% :)

amie said...

Yus...sedapnyer soto tu...bukan main lagi dia...siap ngan bergedil...nie kena buat jugak nieh....

razlizahazleen said...

pergh..sedapnya soto tu kak yus..kat perlis susah nak cari soto sedap.comella alia geram tul..kalau saya jumpa saya bawak lari..hihi..saya suka part last skali alia senyum..cute sgt.
(kak yus dah jadi org bangsawan dengan mengupgrade beta..hehe)

syikin said...

salam,

akak ni tgh belajar buat kuah soto drp pelbagai versi resepi. boleh tak nak minta resepi Yus pulak..samaada email kat akak, or buat satu entri pasal kuah soto ni.

eiii..seriaunya akak tgk alia berdiri duduk sambil pegang pisau tu..takut terjatuh aje, teradak pisau tu kat mana2 badan dia..suara dia kecik nyaringkan. alia akak jenis suara besor.ikut mak dia, hehe.

alia akak pula la ni tak leh nampak gunting..ari tu dia dah berjaya melubangkan seluar tidur dia, sabor jeklah. kalau dia pegang gunting permainan pulak, saja je dia p gunting2 rambut akak. sib baik tak putus.

nbk466 said...

Since den tak sangat makan mee...bagi den soto nasik impit ajer lah...letak sambal kicap yek...kasi padas sikit..he..he..he..

Okey ler Alia tuh..tak camera shy..

MAMARISYIA said...

alamak sedapnya soto tu...wargghhhhhhh mana nak cari ha yang ada begedil...Alia ni ada potensi nak koceh macam syasya nampak gayanya tu...

Nieys said...

Akakkkkkkk....

tolonglah jangan disiarkan gambar-gambar ini ketika bulan puasa.. hahahaha.. tertelan air liur plak nanti.. :D

Nieys said...

Akak, semalam banyak kali saya tinggalkan msg dalam shoutbox akak tu tapi tak kuar la..

Mama Sarah said...

cute sungguh Alia tu. gebu pulak tu. geram tengok!

blackpurple said...

Alamak....balik kampung hari tu lupa nak pekena soto la...isk.....

Alia tu macam emaknya jugak masa kecik2 dulu kan... hehehe

yus said...

izhal
amboi!! Org dah nak balik Malaysialah kan....tapi buat sendiri lagi sedaplah izhal...

suara dia memang kuat. Rumah ni nama jer budak dua org, tp riuh rendah selalu...hehe

Dia pakai shampoo yg ibu dia pakai..hehe..tq, punyalah lama nak upload tu tau....

kak amie
buat jgn tak buat....heheh
kenalah ada begedil tu, kalau tak, tak bestlah....

yus said...

liza
nampak pun dah sedap ehh...belum rasa lagi tu ekkk...hihi

jgn bawak lari anak dara orang.....nanti ibu dia nangis nanti..wakaka

ha'ahlah, nak sama taraf dgn liza jadi bangsawan...keskeskes

kak syikin
Nanti yus email yer kak, yus punya kuah soto senang jer, resepi dari emak yus...hehe

Seriau yer kak...hehe yus tgk balik pun takut. Bagi anak main pisau, apalah yus ni kan, kejap jer tu, sebenarnya mula2 tak perasan dia pegang, memang nak ambil gambar video dia, tgh record tu baru perasan....

nbk
hehe..ingat ni kedai makan yer.....boleh encik.....

Alia memang pantang nampak kamera

yus said...

MR
Buatlah MR, mesti syasya puji lagi nanti...

Tgk memang ada gaya nak jadi mcm syasya, tak terlayan cakap gak tu walaupun belum paham butir-butirannya.

nieys
hehe, seminggu lagi lebih kurang, bulan posa kalau nampak memang terliur lah, lagi kalau mcm akak, nak semua kena buat sendiri...huhu, kat Malaysia boleh beli jer...

TQ nieys beritahu. Kalau tak akak tak perasan...oggix tu mmg selalu problem

yus said...

MS
budak cute yg belum mandi lagi mas tu....wakaka

BP
takpe BP, minggu ni pekenalah kat mana2, tapi soto org jawa buat gak sedap kan....

hehe, mana tahu ekkk???

Anonymous said...

rajinnya yus masak.. ada nasi impit ada nee hoon soto.. saya kat sini tak pernah pun masak soto tau...
-MB-

oldtown~Smell the Roses said...

sedap sedap!!nak masak tu tak larat tp berbaloi la. Kami mkn bertiga abih satu periuk, kalo nak buat utk tetamu kena beli periuk baru. hihi...

yus said...

MB
kat Malaysia, apa nak semua boleh beli, sini kalau dah teringin tu memang ler kena rajin2kan diri masak...kalau tak kempunan...huhu. Yus kat Malaysia dulu pun pernah buat sekali jer masa raya, kat sini, selalu jugalah...hehe

nani
hehe...nak masak banyak memang kena guna periuk besar lah nani.

mama singa said...

teringin ler plak nak buat soto..tp sok dah plan nak buat kfc..kena main undi la plak..
jeles la tengok rambut alia akak, alia saya rambut dia nipis jer..

ontahsapo said...

poskad dah sampai.. yeay yeay...

bAiTi said...

k.yus, nmpk BEST jer soto tu, kan? Alia!!! you are so cute!!

don't paly with sharp things!!

DANGEROUS!! hehehe..

yus said...

mamasinga
takpe, buatlah sebelum puasa ni, takpun buat masa nak buka puasa hari pertama nanti..

tak nampaklah mcm mana rambut alia mamasinga..hehe

OS
hehe....alah poskad biasa jer kan....oklah tu dah dapat

baiti
rasa dia pun best apa......heheh

ye, harus kena marah ibu dia ni bagi anak main benda tajam....hahaha

Sikenit Comel-AminBakish said...

bestnye tengok makanan2 tu... ala chubbynye sikecil tu, geram2.. nak cubit boleh tak.. hehehe :)

yus said...

aminbakish,
nak cubit ker?? boleh sgt......hehe

Mama Sarah said...

yus, camane nak email yus? nak tanya pasal paris lagi dan kontena.

yus said...

mama sarah,
boleh email yus di ibusyg_aqilyp@yahoo.com

tak pun add jer email add tu dalam YM. MS ada YM kan....senang sikit cerita

Sastri said...

comelnya si Alia nih... geram tul tgk badan dia tu... hmm... soto? lama gak tak pekena... kalau wat style jawa cam nenek, byk weh nak kena wat... selalu kena kerahan tenaga bila nenek wat soto nih...

yus said...

sastri,
alia mmg selalu menggeramkan orang.
Ha'ah, kalau buat soto style jawa, memang banyak kena buat kan. Yus buat tu pun tak cukup rencah, soo-hoon goreng takde.....hehe.