Saturday, July 14, 2007

Aqil's Achievements Reports

Khamis:12 Julai 2007

Pagi-pagi lagi kami sekeluarga bersiap-siap untuk ke sekolah Aqil. Ada jemputan kepada semua ibubapa untuk ke perhimpunan mereka dan mengambil lapuran kemajuan anak masing-masing. Kami sampai agak lambat. Bila tiba, kelas Aqil tengah membuat persembahan. Bukan main lagi aku tengok aksi dia. Aqil tak perasankan kami. Bila masuk lagu kedua, baru dia perasan. Mukanya terus tersengih-sengih. Siap melambai-lambai lagi pada kami. Seronok dia melihat kami. Selepas persembahan dari kelas Aqil, ada lagi persembahan dari kelas yang ke tiga. Kami tak sempat melihat persembahan dari kelas yang pertama. Abid pun tumpang seronok dengar mereka menyanyi. Alia siap jerit nama Aqil. Aku tumpang gembira melihat telatah mereka. Teringat kembali zaman kanak-kanak satu ketika dulu.

Selepas semuanya selesai, ibubapa di jemput ke kelas anak masing-masing untuk mengambil lapuran kemajuan mereka. Bila tiba giliran Aqil, perkara pertama yang aku tanyakan ialah tentang trip mereka untuk ke 'Farm' esok. Aku takut juga nak biarkan Aqil pergi tapi sebab ini peluang akhir dia bersama rakan-rakannya, aku dan suami izinkan. Nampak dia gembira bersama rakan-rakan sekelasnya. Aku sempat juga memberitahu Mrs Holland, guru kelas Aqil itu, kami akan pulang ke Malaysia Ogos ini. Aqil tidak lagi bersama mereka untuk kenaikan semester depan. Terkejut juga dia. Siap beri email address dia dan beriya-iya suruh aku terus menghubungi dia walaupun dah berada di Malaysia nanti. Katanya dia mungkin akan ke Malaysia tahun hadapan, jadi bolehlah dia ke rumah kami.

Kemudian kami sama-sama melihat lapuran kemajuan Aqil yang dah siap di taip cantik. pada satu helaian tertulis 'End of Foundation Stage 2 results' dimana Maths:Above ELG, Reading: Above ELG dan Writing ELG 7. Aku bertanya padanya apa maksud above ELG tu?? Dia jawab, Aqil dah boleh mengira dan membaca seperti budak year 1, bukan lagi tahap foundation. Alhamdulillah. Menulis jer memang aku tak nafikan. Tulisan dia agak buruk plus selalu tak tahu apa yang dia nak tulis.

Aqil sayang!! Ibu saja tulis semula apa yang ada dalam lapuran Mrs Holland ni. Moga satu hari nanti Aqil boleh baca semula dan Aqil tahu inilah lapuran prestasi pertama yang Aqil terima dari cikgu Aqil di sekolah. Aqil pun selalu asyik dengar cakap Mrs Holland aje kan. Cakap ibu Aqil kurang nak dengar. Asyik-asyik Mrs Holland said......, sampai ibu naik boring tau. Ok, dibawah nilah apa yang Mrs Holland tulis untuk Aqil.

THIS YEARS' ACHIEVEMENTS AND ADVICE FOR NEXT YEAR

Communication, Language and Literacy
Aqil uses his phonic knowledge to write simple regular words and make phonetically plausible attempts at more complex ones. His writing is clear and he is beginning to form sentences. He reads a range of familiar words and simple sentences independently. Well done Aqil!

Mathematical Development
Aqil is able to count reliably to at least 100 and beyond, recognises these numerals and is able to write them correctly. He can find one more or less than a number to 20, understands the operations of addition and subtraction and is familiar with 2-D and 3-D shapes. He really likes to learn how to play different maths games and graps new concepts very quickly.

Knowledge and Understanding of the World
Aqil has shown an interest in all our topic work, he has been encouraged to make comparisons, and has begun to learn about life cycles. He enjoys computer work and is extremely confident with mouse control using internet.
Topics this year include Myself, Foood/ Harvest, Colours, Special Times, Nursery Rhymes, Transport, Life Cycles, Stories, Growing, Animals, Mini-beasts and Summer.

Creative Development
Aqil is able to work with imagination and to explore a variety of media, i.e paint, clay, or collage. Aqil enjoys listening to music and sings simple songs from memory. He has a good sense of rhythm and uses untuned instruments to make or repeat simple patterns.

Physical Development
Aqil moves with confidence, control and imagination. He experiments with different ways of moving and can combine a sequence of movements, demonstrating increased co-ordination and balance. He has worked hard to improve his manipulation skills.

Personal, Social and Emotional Development
Aqil is a polite, independent member of the class. He has lots of friends. Aqil has a good imagination and enjoys the creative parts of school. He enjoys playing in the imaginative play area and imagining he is a different character. He really enjoys playing turn taking gamrs and has a tremendous sense of justice.

Teacher Comments
Aqil is a delight to teach, he soaks up knowledge like a sponge and is always eager to learn. Aqil always tries his best in every curriculum area and is one of the children that make teaching worthwhile. I will miss Aqil very much and wish him well in the future.

Attendance this year
323 half days present from a possible 335

Teacher's signature : Judith Holland
Headteacher's Signature : Sue Daniels
Date: 9/7/07
Ibu dan abah rasa bangga dengan pencapaian Aqil. Harap-harap balik Malaysia nanti Aqil boleh teruskan pencapaian Aqil ni yer. Ibu takut sangat Aqil tak dapat hadapi nanti. Cakap melayu pun tak berapa pandai tu, macam manalah Aqil nanti. Ibu tahu Aqil akan rindukan Mrs Holland, Mrs Bibi dan rakan-rakan. Bila abah cakap balik Malaysia nanti takde dah Mrs Holland atau Mrs Bibi, yang ada cikgu Fauziah, cikgu Ahmad, terus Aqil cakap kawan Aqil ada yg nama Hamad....huhu. Aqil seperti tak faham.Takpelah Aqil,lama-lama nanti mesti Aqil faham, takut masa tu tak ingat pulak pada mereka.

Aqil bersama rakan-rakan sekelas

Aqil dan Alia bersama Mrs Holland dan sebahagian kawan sekelas

Aqil dan Alia bersama Mrs Holland dan Mrs Bibi serta rakan-rakan yang lain

19 comments:

Sastri said...

waaa... tahniah adik Aqil... semoga terus sukses... membaca entri Yus yg lepas, ha'ah la Yus, lari2 tulisan kat entri Yus ni... sas ingatkan sas sorang menghadapi masalah ni...

Kak Elle said...

tahniah untuk Aqil dari aunty elle...keep up the good work ok?

Zakiah said...

oo inila mrs holland yang pow food aqil dulu ek. Heheheh.

Well done aqil. Ala jangan risau pasal bm dia tu, once dah surronded dengan environment orang cakap melayu cepat ajer dia tangkap. Tapi akak kena cakap english dengan dia selalu so that nanti dah tak cakap english lama kang dah tak fasih. sayang tau.

Ajzie said...

Tahniah Aqil..
Kat Msia tak de Mrs Holland tau.. ada Cik and Puan aje..hihihi.

Alya pun sama asyik tanya Frau Alex dia...hihihi..

minnie said...

Salam Kak Yus,
sedih plak rasa bagi pihak aqil yang nak meninggalkan kawan-kawan dan cikgu-cikgunya..

~ yus ~ said...

sastri: tq kak sastri!!

lari-lari juga ker??hmm....macam mana nak buat ekk, tak tahulah, tapi still boleh baca kan...nanti bila mood rajin yus dtg baru yus gobek-gobek..hehe

kak elle: tq aunty elle. Ibulah yg kena make sure Aqil will keep up his good work ni..hehe

zakiah: hihi ingat lagi zakiah yer, haa itulah mrs holland nya.

Nampak gayanya macam tulah ekk, tapi kekadang ibu dia pun belajar dgn anak dia ni ..hihi macam mana tu??

ajzie: hihi, cik and puan jer ehh aunty ajzie.

Ajzie, Aqil bila yus kata takde dah mrs holland nanti, dia asyik tanya why?? Tapi apa pun yus rasa kejap jer dia lupa nanti. Harap2 Alya pun takdelah rindukan Fraux Alex dia tu lama-lama..

minnie: ibu dia ni pun rasa suka bercampur sedih gak nak tinggalkan Sheffield..huhu

RaFFLeSiA MeRaH said...

tulisannya tenggelam timbul la yus, sib baik gambar tu nak duk diam....hehehehe...

Kak Lady said...

Tahniah buat aqil & ibunya...heheheh....kak lady balik suka tengok anak2 kecil membuat persembahan....selalunya melihat gelagat mereka mencuit hati akak

D said...

congrats aqil & mommy! Kat sini best kan, report cikgu lengkap - puas hati! (ps: lama dah tak jenguk sini..)

misazlissa said...

waa...baru leh baca entri ni walaupun dah publish 12 julai. ingatkan yus tak update, rupa2nya ada prob kot kat sini. anyway, tahniah aqil. buat ibu aqil, jgn bimbang pasal cakap melayu dia tak pasih..nanti ok le tu. yus..nnt balik mesia leh le join saya ngan ajzie..

13may said...

hehhe...bangga kan?

tahniah untuk Aqil dari uncle 13may:)

Mummy Rizq said...

congrats aqil! so nanti balik malaysia terpaksa 'speaking' lah yer....

NBK466 said...

Oh Mrs Holland nak dtg M'sia ker.. Kalau cun sanggup den tunggu kat airport..he.he.he.. Ramai bloggers abroad yg pulang..den pulak yg rasa sedih..hu..hu..hu..

blackpurple said...

Tahniah adik Aqil. Macam itulah!

Mrs Bibi itu orang apa ekk?

oldtown~Smell the Roses said...

Tahniah Aqil! Tumpang gembira ngan pencapaian Aqil!

Jelly said...

Tahniah Aqil... Agaknya mcm tu la anak sedara Jell kat Scotland ekk.. rindu plak dengan dia... Baby baru x dpt tengok lagik....

MULAN said...

keep it up aqil..!!! excellent.!! mak nya pun, congrats..!!

misazlissa said...

yus.. kat tmn wira ni ada rumah utk disewakan, rumah tu 3 bilik. camne nak book kan ke?? kalau nak leh soh desilza tipon owner.

akirasuri said...

lama dah tak ke sini.
sehat kak yus?
muah muah kat anak2 kak yus. :D