Friday, August 11, 2006

Teletubbies..........




Korang pernah tak tgk rancangan ni. Saya ingat lagi, saya first tgk rancangan ni masa duduk JB dulu, kat rumah Mak Tam saya. Masa tu kerja di sana, bila balik jer dari kerja, anak2 Mak Tam saya mesti tengah tgk rancangan ni. Naik muak saya. Tak silap dalam tv Singapore rancangan ni. Saya dok terfikir, apalah yang best sgt sampai bebudak tu suka sangat. Siap ikut aksi semua. Masa tu, tension jer rasa, saya nak tengok cerita cina kegemaran tak dapat........

Lepas tu, bila mula2 sampai sini, ada rancangan untuk kanak2 di panggil cbeebies. Anak saya Aqil masa tu, memang suka benarlah kartun Teletubbies ni. Aduh!!!!dah tersampuk anak saya ni. Dia suka benar tengok, dan saya pun melayan sekali tengok. Sebelum ni tak pernah pun tgk betul2, bila anak dah hari2 tengok, saya pun ikutler sekali. Rancangan mcm tu, yg cakap pun satu dua perkataan pun diorang suka. Banyak aksi, menarilah, pas tu cakap pun pelat. Memanglah rancangan utk bebudak baya diorang ni, satu setengah tahun hingga 3 tahun.

Sekarang ni, Alia pulak tersampuk. Aqil dah tak minat dah. Tapi, bila tengok aksi anak saya mengikut aksi karekter kartun tu, punyalah ketawa saya.Saya seronok tengok cara Alia ikut. Semua yg karekter Teletubbies ni buat, dia pun buat sama. Sampai saya panggil pun dia buat donno jer. Cute dan comel jer aksinya.

Pandai betul diorang ni...melalui kartun seumpama ini pun boleh buat duit. Kalau kat carboot tu punyalah banyak patung2 teletubbies ni. Entah apa2 lagi lah barang dari karekter teletubbies ni. Ye saya akui, bukan teletubbies jer ada, boleh dikatakan semua kartun yg kat tv tu, adalah patungnya, atau apa juga barang gambar kartun tu di jual, termasuklah pokemon, tigger, thomas, superman, batman..entah apa2lah. Tapi yg tu kebanyakkannya untuk bebudak yg lebih besar. Tapi, kalau teletubbies ni, memang menarik minat bebudak baya Alia nak tengok. Saya dan suami selalu tersenyum tengok aksi dia ikut cara teletubbies ni cakap....."Eh OOOO" (Hello)

Sorrylah kalau merepek hari ni. Entah kenapa, hari ni, dok perhatikan Alia tgk Teletubbies tu, saya terfikir nak buat entri ni......... . Selamat Berhujung Minggu untuk semua. Semoga cuti weekend ni yang paling bermakna buat semua. Adios

23 comments:

Wilhelm~Achtzehn said...

ooo Oooo..teletubies..Sini ada gak..entah apa kebenda nama nya ajzie pun tak tahu. Di German nih lorat sikit, semua benda dialihkan bahasa..etc Cindrella jadi Assinputel dan mcm2 lagi. Yg tak best nya cakap German plak tuh, Alya N Ammar pon dok layan sampai Ajzie panggil pun buat tak layan.. Sabau aje lahhhh..

yus said...

ajzie
siap alih bahasa ker?? Teringat dulu masa duduk kat Tawau Sabah, tgk tv dari Indonesia, semua pun di alih ker bahasa dia. Tak best langsung, teringat tgk cerita rumah kedai, tapi dlm bahasa indon....hahaha.

Bebudak ni mmg, kalau dah tgk rancangan dia, telinga tetiba jadi tak dengar lak...huhu.

kakZ said...

masalah tengok satu hal. satu lagi haru bila jumpa segala jenis species tu dijual. tak de yang ringgit2 semuanye main puluh-puluh.

ayu_mkay said...

takat syiok nengok tk pe yus.. ni smpi baju pun tubbies, sapu tgn pun tubbies, beg tubbies.. apa kessss adeyyyyy tapi nk wat camne anak2 nye psl beli gaklah...

ontahsapo said...

aku dulu layan transformers jer....

bAiTi said...

hahaha..
saya start tgk teleTubbies ni masa kt UK lah. time pagi2, (masa tu Aufa kecik lgi dlm 4 bln) ngadapkan dia kt tv, hehehe..

memula tgk, apa lah citer ni. duk eh oo, aaahh.. nari2. tapi, lelama mak budak lak syok tgk..

aufa sure x faham punya, kecik lg.
muehehehe..

yus said...

kakZ
erm..memang pun, kalau katun punya brg, memang mahal gilos.

ayuMK
tulah kan..tapi Alia tak pandai mintak lg. Kalau Aqil kemaruk ngan thomas, baju tidur pun thomas....sakit, nasib kat carboot leh dapat murah. Mcm kasut dia 50p dapat.

OS
Saya dulu pulak minat Thundercats..hehe

Baiti
Kat UK ni memang, dari pukul 6 pagi sampai 7mlm cbeebies tu terpasang. Teletubbies ni dok di ulang setiap 4 jam sekali....sakit!!!!

FaEzHussain said...

Nabilah pun duk terminat dgn teletubbies ni. deme ber2 dok bg character ttubbies tu kat kami gak, ayah-purple, mummy-green, abg-yellow, adik-small one-red.
dari tak kenal sekor pun, jadik hafal namanya....inilah kesan sampingan bila ada toddlers in the house...hehe...lagu twinnies pun hafal, postman pat, bob mcm2....

Syikin said...

salam. heehe..akak pun minat teletubbies ni, anak2 lagilah minat. cutelah teletubbies tukan.

yus ni rajin tul explore nak cantikkan lagi blog..yus, camner ya akak nak masukkan smileys dlm entri akak? dah lama akak teringin, tp tak tau nak cari kat mana.

bunga rampai said...

Salam Yus, tau tak masa mula-mula terserempak dengan program teletubbies ni saya tak boleh tido malam sebab saya geli tengok bentuk mereka :))

yus said...

kak faez
hahaha...siap dapat nama tu.....hihi

kak syikin
akak pun minat sama....hehe.

Smiley tu yus pun lama gak cari, abih ternampak kat blog zz, situ ada link boleh download.

BR
geli ker?? Tapi memang kalakar tgk diorang joget2..hehe

blackpurple said...

Hehehe... kat rumah emak dulu banyak VCD kartun ni.....Cute gak...

Sastri said...

keskeskes... Sas salah sowang penggemar siri nih... Suke ngat kat Po (teletubby kaler merah tu)... And salu sebut e'o.... :D

yus said...

BP
Siap ada vcd tu??? Sama gak mcm kat rumah ni...hehe

sastri
kita pun suka gak ngan Po....hihi.

zino said...

anak beranak dah minat.. se ia sekata lah kalau macam tu hehe senang tak ada nak daguh2.. hehe

Syikin said...

Yus..zz tu sapa? ke akak tak faham makna singkatan ni?

yus said...

zino
abih nak tgk cerita lain tak boleh kalau time teletubbies keudara. Terpaksa join sekali...hehe

kak syikin
ada link dia kat blog yus biasa jenguk kat blog yus ni. Mungkin akak tak pernah masuk blog dia kot.

Mama Sarah said...

yus saya dulu pun minat thundercats!!! hahaha kita mesti hidup di zaman yg sama.

anyway, yus tahu ke pengacara cbeebies yg cina nama Poi tulah teletubbies Po yang merah (paling kecik) tu.

saya pun layan cbeebies. kebetulan tengah buat entry pasal anak2 dan rancangan tv ni. tapi tangguh dulu lah. hehe

yus said...

mama sarah
oo ye ker..si Pui tu Po...tak tahu pun, ni baru tahu...

Minat Thundercats jugak yer...siap ada lagu kan dulu..Citara lari laju...tak pakai baju..kahkahkah....seronok ingat zaman kanak2 kan.

yusairi said...

hi kak,

anak saudara yg dalam gamabr di blog saya tu pun suka sgt nengok siri tele-tubbies ini. kerjanya melambai-lambai je. so, yg kecil2 ni bila nengok, melambai je la. kdg2 yus terikut-ikut. maklumlah, paklongnya mcm tubbies tu gak hehehehe. yus chop yg biru, akak dan yg lelain pilih yg lain. hehehehehe.

yus said...

yusairi

bebudak baya tu memang suka tgk teletubbies ni. Eh mana ada teletubbies warna biru..yg tu purple lah..nama dia Tinky Winky....hehehe.

Yana said...

best aper teletubies nie..becoz im cartoon maniac(mcm budak2)...bagilah cartoon aper jenis kecuali "comic" i like it..especially walt disney..cartoon dia lawa..seronok skit tgk...;)

yus said...

yana,

bila dah melayan tgk sekali memang rasa bestlah....tapi tgk hari2 muak gak...hehe