Sunday, February 3, 2008

Rumahku Syurgaku

Aku teringat satu ketika pernah berbual bersama seorang rakan. Apa yang kami bualkan hari itu, dapat aku rasakan hari ini. Malam ketiga aku dirumah bersama anak2 tanpa suami di sisi. Namun begitu, aku tidak rasa kekok, aku rasa selesa, sekali sekala, rindu itu bertandang jua, tapi aku rasa senang di rumah sendiri (walaupun rumah sewa...biggrin).


Kalau dulu, sebelum kahwin, walau kemana aku pergi, bila pulang ke rumah mak, memang seronok. Waktu cuti, sebulan pun tak rasa apa. Tapi, sekarang paling lama seminggu, aku masih rasa selesa, tapi lebih dari itu, sudah mula tak senang duduk. Lebih-lebih lagi bila suami tiada di sisi. Rasa tak keruan jer. Contohnya bulan lepas, 'Dia' berkursus, aku di rumah mak, walaupun cuma dua hari...ada rasa tak 'best'nya. Tak tahu kenapa. Mungkin sebab bukan di rumah sendiri. Bila dah punya keluarga sendiri, rumah kitalah tempat yang paling best sekali. Bukanlah bermaksud rumah mak atau mertua tu tak best, cuma yang paling best rumah kita sendiri, di sisi suami dan anak-anak. Yelah...cuba imbas kembali, bila kita tinggalkan rumah sendiri dua tiga hari, rasa banyak benda tak settle (akuler rasa macan tu). Bila balik jer, badan rasa letih, baju banyak nak basuh, tengok rumah pun macam tak siap jer. Betullah kata orang 'Rumahku Syurgaku'. Lagi pula, tempat seorang isteri adalah di sisi suaminya kan.

Hmm..apalah aku merepek malam-malam buta ni. Tengah tunggu panggilan dari 'Dia' sebenarnya...anak-anak pula sudah lama di buai lena. Layankan ajerlah si yus ni merapu yer....mrgreenlolrazz

19 comments:

faizabelle79 said...

alahai..ciannyer dia kena tinggal yek..ala tapi x lama dah kan dia nak balik.:p

zahrah said...

salam yus...

kesian....kene tinggal...jauh2 rindu-rinduan...biler dekat berkasih-kasihan...itulah dikatakan RUMAHKU SYURGAKU...Kebahagiaan hakiki terbentuk dari kasih sayang kekeluargaan yang terjalin erat antara satu sama lain...semoga Allah mengekalkan kebahagiaan buat Yus seisi keluarga...saya pun dulu bila Razlan gi outstation kat K.L (K.L ke KUANTAN dlm 3 jam perjalanan jer) bukan lamer 2 hari jer pun...telefonnyer dlm 3 kali sehari...gelisah kalau lambat angkat telefon..hi...hi...ok salam.

MULAN said...

betol tu.. ada kala rasa camtu kan.. kejap2 ok la, but after a while rasa nak balik umah kita je. ya la, nak sapu tu la, kemas ni lah.. nak repair ni la, tu la..

Ajzie said...

hihiihhi
siapa laa sang rakan mu itew eik? Hihihi..

takper takper petang nih sidia dah sampai kan .. boleh lah yus melepas rindu.. cehwahhhhhhhhhh... hihihi

Sastri said...

sekali-sekala timbul rasa windu, best gak kan? :D

teringin plak nak ke tropical village tu... menarik la tempatnya...

Mummy Rizq said...

kita serupaaa... hubby pun x ader 5 ari. ke jkt & bandung.. boring.. boring....

desilza said...

hehe.. biasa biasakanlah, nanti makin bz roomate kita nih. Baru 4 bulan dah bz, lepas ni tak tau le bila semua org dah pergi... makin bz agaknya. Kalau dalam semenanjung, ikut je yus.. cuma maybe boring sket masa dia meeting/kursus.

zanna said...

kesian kat k.yus ye.sabar la.sy pun coming soon akan rasa apa yg k.yus rasa.aduh sunyi la.

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

rumahkuuu...oh rumah kuuu..heheheh

juwaidah said...

hehehe... sabar.. sabar.. jangan sayu sangat...

k-riey said...

biase la kak..
dah itu dunia akak..
maksud saye, kebiasaan akak dengan family semua ada.
mesti rase janggal kan bile sorang tak ade, tak lengkap. hehe
pasal rumah, mcm saye gak.
dulu duk kat umah, tak bole tido saye bile kat lain, sebab da biase katil umah.
tapi bile duk france, tak bole tido lak atas katil umah.
bile summer lpas sminggu baru selesa balik ngan katil kat umah. hehe

blackpurple @ jowopinter said...

Alahai. Sweetnya..... :)

misazlissa said...

yus... tak pe 2-3 hari je Dr Din tu tinggalkan...kite lagik sedih 2 bulan setengah desilza tak balik kl (masa tu dok kl n tgh peknenkan arissa)..sbb desilza kene kursus..
apa2pun sabar bnyk2...biasakla bak kata org tua2 sayangkan isteri jauh-jauhan..sayangkan anak tangan2kan...heheh

oldtown~Smell the Roses said...

Rindu..rindu...hihihi...Semoga Kak Yus sekeluarga bahagia slalu!

Kak Lady said...

Yus...memang rumahku adalah syurga ku...orang kata biarpun rumah org tu besar...rumah kita kecik...tapi kita lebih suka lepak2 kat umah kita kan...biar pun kecik..

Hmmm..sedang merindu lah ni ye...heheh

NBK466 said...

Rindu kat kampung Sheffield, rindu kat umah, rindu kat hubby..banyak nyer rindu... Anyhow nice song..on of my fav.

happyirfa said...

salam kak yus..
betul tu.sy penah duk kampung 2 bulan sbb pantang bersalin.rasa lama sangat tinggal umah kami.
macam bertahun.org kata biarlah umah kecik ..tp lebih selesa diumah sendiri.itu psl org tua x nak tinggal dgn anak2..

bunga rampai said...

Salam Yus,

Tak merapulah Yus, meluah rasa tuyang bernada rindu :-)

Moga sihat walafiat sekeluarga.

zino said...

ni mesti kena tinggal lagi ni hehe